原來日本牌子CANON係解觀音

218 回覆
709 Like 18 Dislike
智力先+7
武經七書最早果本

六韜三略

傳說係姜子牙作品
其實夏朝先得四千年左右,都唔明佢個所謂五千年點黎,如果計埋以前部落年代咁應該成萬年
仲保留到結黨 批鬥 貪污
呢啲國粹
明明中學教都係兩千年
去到支那就變五千年
佛教文化傳入唐代之後,好似有同當時嘅文化結合,會衍生啲有中國文化嘅宗派(禪宗)。我自己覺得日本人認知嘅佛教文化應該係傳入中國後具中國文化特色嘅佛教文化,可能有少部分係印度嘅原始佛教文化。
你要計到咁準咁我都冇計
我只能話大部分國家歷史都係講緊同一個地方發生既事
又或者沿住政權同朝代變遷條鏈去研究
咁意大利係咪要計曬成個地中海地區

英格蘭自古以來都係意大利不可分割的一部份?
高盧獨立?
咁應該由幾時開始?
你話應該沿住政權同朝代變遷條鏈去研究,咁幾時先應該係中國歷史開端?
笨大
民族主義嘛
佢地知道當時的官軍除左李舜臣之外真係好垃圾,成日放大朝鮮義軍的角色
個logo到左依家2021年都覺得好撚型
咁sony呢
中國歷史如果從中國的文字史首次成體系的甲骨文出現的商朝中期(前1300年算起)算起約有3,300年
我唔係讀歷史,只能google答你
香港以前叫新力

商朝得咁多,照你講的話咁點解其他地方都算中國歷史?
唔單止保留,仲加入幾百年醞釀嘅精進
想睇唐代建築一定去日本
仲有茶道呢啲,中國已經冇晒
日本人真係有一種精神喺到
其實重悲哀係宋以係,基本上中原係停止咗發展咁
其實用線性方式研究歷史本身個methodology都有d問題

因為呢條歷史線係有好多分支, 廣泛d睇應該係東亞史, 睇中原史同時要睇埋周邊勢力既張馳先係完整

無理由講中原史唔講埋北方民族既互動掛, 條國境線係不停因為戰爭同政治有所變更
霸王別姬入面
日本人睇大戲係用欣賞嘅角度
真正尊重套戲嘅文化內涵
中國人就唔洗講啦
咁結合完夠變咗日本文化啦。同埋東南亞三佛齊都係佛教傳播中心。樣樣唔講淨係講中華
內地除咗DJI,都無乜咩國際牌子
佳能意繹100分
新力麻麻地
咁睇你保留咗幾多原本嘅文化,我自己直觀覺得中國佛教文化對日本嘅影響大過印度佛教文化對中國嘅影響。日本嘅部份寺廟建築同中國唐代嘅寺廟外形相似(保留咗一定程度上嘅古中國建築風格)。我想表達嘅係當然唔可以一句概括話日本全部嘢都受中華文化影響,但中國文化真係影響咗日本唔少。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞