[本地足球] 2021/22 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (19)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
阿鵬搓波幾好
係Google earth Pin左
黑哨
好彩卡里祖正氣
果晚趕唔切入場,睇唔到入波
13哥FB

頭先講到,香港足球鳩噏文化入面嘅“”派燒味飯“”傳說,不過香港足球界入面,真係有佢嘅飲食字典,而且呢啲食物,可能係我哋大部分人覺得冇乜嘢,平時根本唔會花時間去討論佢,但係某啲人口中,覺得好撚好味。

喺舊旺角場清拆前嘅幾年,我記得有嗰日本blogger有紀錄去旺角場睇前日本國腳岡野雅行嘅活動,期間佢喺小食部買咗個餐蛋麵,然之後讚到飛起,仲湯都飲埋。

我都覺得舊旺角場嘅餐蛋麵幾好食,但其實佢哋只不過係用普通嘅雞蛋普通嘅午餐肉以及福字雞湯伊麵,普通嘅煎蛋,普通嘅煎午餐肉,普通嘅福麵,普通嘅湯粉滾水湯底,就係一碗普普通通嘅餐蛋麵,好多人都可以整到。

點解咁普通嘅配搭,會有特別好食嘅感覺?好可能係心理影響,喺比賽期間肚餓,有碗熱辣辣嘅麵落肚,一邊睇住垃圾波,一邊享受香港地踎平民美食,感覺立即昇華,如果加埋天寒地凍,就更加好feel,食咩都好味啦,屎例外。

餐蛋麵呢啲都係要趁熱食,所以好少人係會喺出面打包拎入嚟食,旺角場最新鮮飽肚嘅食物就係餐蛋麵。

一個外國人去到另一個陌生地方國家,可能食一樣好普通嘅嘢,都會覺得係超級無敵好撚好食,你去到第二個地方國家都可能係咁樣。

不過我已經搵唔返呢個blog,唔知大家有冇記憶?知道呢個blog嘅網址,唔該放出嚟。

有無人食過舊旺角場餐蛋麵?

仲有以前係大球場觀眾席,有阿伯賣甜筒,而家好似無咗了
李志堅夢想陣容

下面係TKO運動場?
【賽前記者招待會🎙】

理文明天將出戰亞協盃跨區決賽,今天球隊於進行官方操練前,出席了賽前記者招待會。

會上主教練陳曉明表示縱使球隊長途跋涉來到烏茲别克,但經過數天的適應及休息後,球隊現在已經準備好明天的大戰。陳sir認為球隊目標很一致,儘管全亞州覺得拿薩夫佔優:「拿薩夫佔盡天時地利人和,而我們都是亞協盃的新生,所以對我們來說壓力在對方。現在每一步都是理文的里程碑,我們會盡力跟對手打一場轟烈的比賽,最重要是無憾!」

而球隊副隊長顏樂楓認為對手實力大家有目共睹,但理文亦絕對不是容易應付的球隊:「今仗意義重大,拿薩夫是理文遇過最強的對手,但我們並不是來求經驗而是為出線而來,我希望跟球隊打入決賽,為理文及香港足球寫下歷史新一頁。期望香港球迷可以一起支持我們!」

*明天亞協盃跨區決賽Now 633台及Now E將會現場直播。

#理文足球
#LMFC
#AFCCUP
#2021AFCCUP
#2021亞洲足協盃
#見證歷史一刻
大公報
連香港大球場個更衣室都係柒
人地係度七年以上,成日肥到有啤酒肚都踢贏你,可以點幫
居烏港人
想知邊個寫?投訴佢
食過,其實同搭船食個原理一樣,你買完拎到上看台打開係岩岩好夠熟,所以會覺得好食
大球場算係咁,咁耐之前既設計,唔知近年有無翻新過啦,但係有冷氣有大空間,唔錯
應該係斧山道
水彈講歐聯
跟籮囂蟲學「有自己踢法」
不過有異味
全香港最好更衣室係咪港會
thanks 巴打
唔係
Momay Momay Chan

香港.真U23就快要踢U23亞洲盃外圍賽,重新抽籤之下,我哋就見到日本隊同埋柬埔寨隊,比賽會喺日本嘅J-VILLAGE進行,大家都公佈咗名單,柬埔寨方面,有十幾位係U21球員,不過有部分已經係入選過大國腳,全部都係喺柬埔寨聯賽踢波。

當中有幾位不足18歲嘅球員,較受矚目嘅係中前場球員Leng Nora,今年17歲,曾經喺之前嘅世界盃外圍賽對伊拉克出過場,雖然年紀輕輕,但佢嘅速度及技術,都係喺同齡球員入面比較出眾,今次係Leng Nora第一次入選U23國家隊。

Leng Nora喺金邊出世,身上有加納人血統,係柬埔寨足球界入面,第一位身上有非洲球員血統嘅球員,今季為Prey Veng上陣十幾次,有一個入球,除咗血統之外,佢嘅能力都好值得關注,只係前線仲有Sieng Chanthea呢啲比較多經驗嘅球員,佢未必會係國家隊必然正選。

Nora喺柬埔寨聯賽及世界盃外圍賽嘅表現,令我聯想到啱啱開始去香港搵食嘅安基斯,但身體方面,就同好多高棉球員一樣,比較瘦削。

今次香港隊,最大嘅目標,當然係出線,不過大家都知道日本隊係好難踢,而且仲係作客,所以對日本,都係希望香港隊盡自己能力,而柬埔寨,相信香港球員同埋球迷,都希望可以喺佢哋身上攞到三分。

呢一隊柬埔寨U23,冇咩公開比賽可以參考,但喺柬埔寨聯賽以及之前嘅世界盃外圍賽當中觀察,部分球員,技術唔錯,身體方面就爭啲,喺呢一方面香港就稍為佔優,其他就好難講。

其實柬埔寨,應該都係香港心態相同,希望喺香港身上盡量攞分,不過有一樣嘢,會係對柬埔寨球員有好大影響,就係天氣,雖然到時廣野町嘅天氣都未至於非常寒冷,但會同柬埔寨有一定温差。

柬埔寨部分地方,有時都會受到冷空氣影響,氣溫下降到20度或者以下,北部及東北部會比較“凍”,但呢一種天氣狀況暫時都仲未殺落柬埔寨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞