[本地足球] 2021/22 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (19)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
只係希望班西亞狗球證咪撚黑哨
次次都黑到癲
亞協盃 跨區決賽鬥拿薩夫 理文誓創奇迹
10月19日(二) 20:00

「亞協盃」跨區決賽周三(20日)晚上演,港超代表理文作客挑戰烏茲別克勁敵拿薩夫,競逐賽事總決賽席位。首次出戰「亞協盃」的理文,為今場大戰準備多時,成功排除萬難遠赴當地比賽,面對實力被看高一線的拿薩夫,理文必定嚴陣以待,力爭完成不可能任務。(Now 633周三晚9時直播)

今場大戰前,理文有兩場「菁英盃」因天氣關係被取消,意味球隊有超過半個月時間缺乏實戰鍛鍊,比賽狀態成為一大隱憂。理文今趟遠征路途遙遠,最終於周日(17日)抵達比賽所在城市卡爾希,主教練陳曉明透露個別球員經歷舟車勞動,難免出現疲態,但透露經過調整,狀態正在恢復。

曉明Sir奮戰絕不留憾
3位有份出征的外援亞哥斯達、荷西安祖和早前追平球隊最多入球紀錄的基華尼頓,連同以亞援身分出戰的金承龍,今場將擔起大旗,除剛剛傷愈的李康廉上陣成疑外,理文陣容尚算完整。大戰當前,「曉明Sir」認為理文心態上佔優,而比賽壓力在主隊一方:「拿薩夫佔盡天時地利人和,我哋係亞協盃嘅新生,所以對我哋嚟講,反而冇乜壓力。」他直言理文會以防守為主,盡力把握每個反擊機會,希望球員全力一戰:「不要留下遺憾!

由加盟至今,顏樂楓見證理文逐年發展,自己亦慢慢變成領軍人物,「光頭」形容今仗意義重大:「拿薩夫應該係理文歷史上最強嘅對手,但我哋唔係嚟攞經驗,而係為出線而來,好想同隊友一齊贏波,創造奇迹。」

拿薩夫曾多次出戰「亞冠盃」,今屆降格踢「亞協盃」至今5戰全勝,繼中亞區決賽以3比2淘汰土庫曼球隊FC阿哈爾,跨區4強戰再以6比0大勝印度代表莫亨巴根,其中該仗大演帽子戲法的19歲頭號射手洛查耶夫,今季於聯賽已斬獲10球,他與兩位經驗豐富的塞爾維亞外援卡奴謝路域及史坦奴積域,會是理文重點對付的危險人物。
From: on.cc
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20211019/bkn-20211019200013580-1019_00882_001.html
幾好睇
好多練波片
佢地聽晚黑哨 我會做啲野
飛去烏茲別克舉大字報
OK
【 仲有四日 — Are You Ready?! 】

今屆港超聯會有兩隊新兵,#港會 喺五年後重返港超聯;而以年輕球員為軍幹嘅 #香港U23 亦有不俗嘅表現。唔知呢兩隊波會有冇比到驚喜大家呢?
https://www.instagram.com/p/CVNaLWNJ7un/
From: 港超聯ig
放X?
呢11人係邊個負責選?
點球佬
HKAFA成人足球訓練班呈獻每周最佳陣容
唔入日職就ok
屌我聽日未必見證到歷史仆街星期四朝早要quiz
有無痴線佬已經到咗拿薩夫
我星期四考試
聽日出線先有機會睇到
唔想咁多人睇到鬼佬隊畀華人U23玩弄所以收人錢5件可恥
大家都要加油
傑志練龍門已經係最貼近現代練法
其他球隊都唔見有咁嘅練法
早 d 換龍門教練亞協入左決賽
保羅練好埋搓地波就一定係港超最強keeper
但以佢年紀要練返好腳法有啲難度
報紙佬對住張紙9吹
夜晚9點開波天氣轉涼
香港波連場區啲基本功都咁差仲想個龍有腳
有嘅佢踢場區好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞