[本地足球] 2021/22 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (19)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我以為長度自己較
如果 一仔/sohgo keep住成長

過兩三年就可以組成傑志中場雙核心
再配合一個華度斯級數嘅外援中場係後面兜住
咁可能傑志秤過夠人
或者丹恩FC已經夠做低東方
再或者真係for the good of Hong Kong
東方作為稍稍被睇低嗰隊
可以做嘅咪就係冒住受球迷非議都要keep孫銘
夠人
點都傑志少人 d
Kidchild 試吓唔放
何老鑑日日追住屌啦
睇到個名就知唔使同佢討論啦
晒撚氣
你點知金東進諗咩
討論區就係大家拋啲觀點出嚟傾架啦
下下統一風向互含到完場就叫討論
就健康喇咩
唔肯定U23嗰次調組有無影響
睇返台仔嗰組係踢27 30 2號
遲過依家23 26 28號開始
其實早幾年
件件公開講過要盡量配合港隊,港隊要邊個就比邊個
所以朱Sir/金東進 係唔會托手踭唔派兵
飛馬收左皮 得東方會唔派兵
【專訪】遭拖欠六位數人工 前愉園球員:我唔出名,但你都要出糧

【獨媒報導】愉園由港超聯自降甲組,目前仍拖欠職球員薪酬,25歲的蕭志豪是苦主之一,他自去年10月便再沒有收到愉園的薪金,至今仍被拖欠逾13萬元。蕭志豪接受《獨媒》訪問時批評足總無能,促請愉園前班主陳志實不要走數,「我唔出名,但你都要出糧。」

蕭志豪今季是乙組球隊九龍城的球員,但這只是他的兼職,他的正職是保險經紀。蕭志豪和愉園一起走過了六個年頭,由丙組升上港超聯,沒想到最後如此分手收場。

車路士足球學校出道 兩隨林燦彬

訪問那天下大雨,蕭志豪穿上恤衫西褲跑來接受訪問,「唔好意思,啱啱收工。」10歲開始踢足球,15歲參加葵青區隊、車路士足球學校(香港)的訓練班;直至17歲那年,入場看晨曦踢高級組銀牌的賽事,蕭志豪才萌生做職業足球員的想法。

在踢完橫濱FC U18的青年隊後,車路士足球學校(香港)創辦人林燦彬在翌年喚蕭志豪加盟丙組球隊東昇。踢了兩季,林燦彬再拉隊到愉園,蕭志豪和一眾東昇球員緊隨。

「我想自己踢得叻啲,我係波就去踢。」連同副學士,蕭志豪在香港教育學院唸了七年,亦踢足七年足球。過去三年,他每天早上到九龍灣公園參加愉園的訓練,下午則回到大埔上課。

大學唸教育 曾任小學實習老師感工時長

在踢愉園期間,蕭志豪曾到小學任實習老師,但他性格好動,而且有感教師的工時很長,「嗯,本身對做老師好有憧憬,但做落又好似唔係個回事。」

在2017年,蕭志豪其實曾入選港隊5人足球隊,踢過武漢全運會,又到土庫曼參加亞洲室內運動會,首次去中亞的這個神秘國家,令他大開眼界,「去完返嚟,會想繼續透過足球證明自己。」

首季替愉園踢港超聯,蕭志豪月薪有12,000元,翌季加至14,000元,奈何這條路走了兩季便劃上休止符。他本身和愉園還有一年合約,前隊友鄭禮騫早前找他做保險,蕭志豪認為保險工作較彈性,能夠一邊搵錢一邊踢港超聯。

然而,愉園拖糧兼自降,令到這名年輕人的規劃不似如期。蕭志豪在季前曾向另一港超聯球隊晉峰查詢,但不得要領;亦沒有參加香港職業足球員協會安排的「失業兵」操練,「始終市道唔好,只能夠面對現實。」

原本是左、右翼,但和大部分華人球員一樣,蕭志豪越踢越後,近年多數出任左、右閘。愉園前季升上港超,球隊在7月開操訓練時,蕭志豪的左腳十字韌帶受傷,休息足足了11個月,兼又遇上疫情,首次在港超聯上場已是去年8月。

轉行全職任保險 認拖糧照踢決定「有點錯」

自去年年底,愉園管理層便用不同的藉口拖糧,蕭志豪表示,球員當時均希望能爭取表現,以獲其他球隊相中,「會覺得衰極都有貝生(貝鈞奇)同林生(林燦彬)喺度,唔至於一蚊都攞唔到啩。」現在回看,蕭志豪承認該決定有點錯,「如果即刻有行動,貝生都可能會處理咗先啦。」

蕭志豪透露,愉園早在港超聯首季季尾,便已沒有準時出糧,主教練鮑家耀對球員說,「唯有喺惡劣情況下,證明畀外界睇,我哋係專業。」雖然家中不用等他開飯,但蕭志豪要「自己養自己」,「試下做下保險先,想發展做長遠職業,都叫有啲發展空間,而且自由度較高。」

愉園今季自降甲組,如常參與足總賽事,有球迷嘲諷如同酒樓倒閉後,改名繼續營業。足總主席貝鈞奇則一再強調,「愉園體育會」和「愉園體育會足球俱樂部」是兩支球隊。

批貝鈞奇視而不見 嘆球員近乎零保障

蕭志豪對此感到無奈和不解,「你仲係用愉園個名,仲拖緊糧,而你(貝鈞奇)係足總主席,有責任處理球員被欠薪的問題吧。」他批評,球員近乎零保障,其他球隊只會有樣學樣,「點解完全唔正視呢件事?足總畀唔到實質幫助,其實好委屈。」

根據《破產欠薪保障條例》,破產欠薪保障基金可以墊支的特惠款項包括欠薪,但上限金額只為36,000元。蕭志豪苦笑說,只能期望陳志實對職球員「做下好心」,「如果預計到自己資金唔夠,搞一季就算,大家好頭好尾,搞到依家咁係好唔負責任。」

記者:麥馬高
攝影:周頌謙
佢仲有一屆機會
下屆係佢架啦
苦主
u23 郁手簽人啦屌

From: 香港U23 ig
【#菁英盃】上週賽果!

上週三賽事因為打風而取消,而另外四場菁英盃賽事就正常舉行。每一場賽事戰況都係咁緊湊刺激㗎!
https://www.instagram.com/p/CVKuXoIJW_2/
From: 港超聯ig
直播對流浪啦
俾錢東網換過啲器材算啦
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20211018/bkn-20211018090002814-1018_00882_001.html

如果港超有球迷暈低,大家都可以叫場邊st John去幫手
好似以前都試過?
對傑志啦 想睇華人唔差過鬼佬
想睇華人點樣教訓東傑理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞