《鬼滅》熱潮過後快速「殞落」!漫迷看完結局後急放,二手漫畫店每本只值2蚊

378 回覆
554 Like 17 Dislike
《鬼滅》熱潮過後「殞落」!二手漫畫只值$2 一本

早前《鬼滅之刃》爆紅,結果電影《鬼滅之刃劇場版無限列車篇》的日本票房竟突破 400 億日圓(約 28.5 億港元),並在全球獲得超過 500 億日圓票房,創下歷史紀錄。不過隨著熱潮減退,其他漫畫如《咒術迴戰》慢慢取代爆紅的《鬼滅之刃》。而《鬼滅》的二手漫畫現時更跌至 30 日圓(約 HK $2.1)一本,落差驚人。

日本陷入《鬼滅之刃》熱潮時,相關漫畫銷售排名極高,如 2020 年的漫畫銷售榜前 20 名中《鬼滅》就佔了 19 項。當中,不少集數的單行本都被黃牛炒至高價,情況誇張。然而正正因爲《鬼滅》太受歡迎,集英社本身就印刷了大量的單行本漫畫,在供過於求加上大家看完結局後,熱潮減退的情況下,結果導致大量《鬼滅》漫畫滯銷。

近日有網民發現,《鬼滅》的二手漫畫價格較其它漫畫低。他分享一張購入二手漫畫的單據,只見《五等份的花嫁》、《Dr. STONE》等漫畫的價格由 100 日圓到 250 日圓(約 HK$7 -$17)不等,然而《鬼滅》漫畫卻只是 30 日圓(約 HK $2.1)。有網民就指出,漫畫熱潮退卻很正常,但去到商品滯銷賤賣又的確很少見。

大家又覺得呢?

鬼滅結局真係咁差???搞到連收藏都唔願,個個急住放
差撚到仆街,後面跟本係鳩畫
如果冇ufo,season one ep19, 鬼滅只會消失於歷史洪流中。

基本上各方面都一般般
(()((()))))))
((())))()())(
))))(())(((()
()()())()())( )()(
))(())()(()()
)()))()(())())
()))()()))))(
月之呼吸
呀妹有冇變番人?

最後有冇解釋佢阿妹點解可以突破到無慘控制,
點解又唔洗殺人?
佢呀妹有咩招,佢D鬼血有咩特別?
最後炭治郎俾無慘搞到變鬼,連太陽都唔驚
你點知的?

張單有寫既都overrated
作者已經快速搵夠
唔係UFO佢本野甚麼都不
點分
最後炭治郎變左鬼,而且係究極生物,多年後鬼滅隊團滅
連登鬼滅狗:理撚得你,史上最高銷量漫畫
最後炭治郎變左鬼,而且係究極生物,多年後鬼殺隊團滅
但鬼滅上個禮拜O榜銷量仲排緊第四
二手同一手兩個市場

一手越多貨喺市場,二手就越唔值錢通常。
賺夠啦
二手賣幾錢都唔關作者同出版社事
真係未見過一個大佬冇絕招
火影贏佢成條街
第二季拖太耐先出佢都戇撚鳩,
第一季係因為撞正大家全世界都WFH,得閒煲劇先爆紅,
𠵱家仲要撞正魷魚遊戲咁hit。
睇過就明
第一季係19年喎
撞正疫情大賣係舊年套電影
本來我都唔知道鬼滅紅乜撚野, 不過動畫真係好落本去做就真, 但故事本身真係唔算特別勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞