想問吓有冇人去過馬耳他?

25 回覆
0 Like 0 Dislike
喺歐洲來講馬耳他真係唔算熱門,但係我聽去過嘅朋友都覺得嗰度唔錯。想問吓大家有冇去過,同埋除咗Valletta之外有咩地方係必去?
Push
自己一個人去過

個邊好興兔肉料理

搭船去gozo, 海灘好靚, 食過一份石班魚好好味
唔算熱門
果度係唔錯 都係睇古蹟果啲
Malta 由三個島組成
Malta Victoria 同中間果個可以不理
主要活動區都係Malta
主要交通工具係巴士 巴士 同巴士
成個馬爾他地方唔大 最長果程車唔駛兩個鐘

機場有張類似八達通既野賣
你買咗可以用黎搭車
係幾多日之內用 用完好似冇得增值

整體治安唔錯 不過多大陸人同洗費貴貴貴
電話咭係鴨記買就得
不過要睇清楚唔係張張都support 果度

我十一月去天氣幾舒服 不過成日落雨
帶對唔入水既鞋 同風褸
有好多郵輪會泊埋黎
有啲船仲高過個城市

我果陣都係住係Valletta
Upper barracks 附近 近巴士總站
而且附近又多野睇 好似fort 呀 博物館果啲

遊客中心亦係果度 即係遊客區啦
果個總站邊度都去到
記得 一定要係遊客中心拎地圖 唔係唔識搭車

過對面海sliema (唔記得係咪咁串)
係新發展區 有個大商場
後面 saint Julia 係賭場
成個Malta 叫做最現代化係依兩個位
當然可能仲有我未知
其他都好地中海 即係舊啦
其實我覺得舊城區求其一條橫街都好靚

有個海岩洞 係好好睇 坐艇仔睇既
叫blue 唔知乜野 係Malta南邊
附近又有市集 食海鮮 食沙丁魚 買鹽

其實夏天去應該幾好去同多人
好多海灘經過冇去到
望落水清沙幼

Victoria 冇咩野好玩
Join 1 day tour 夠
同埋 join 1 day tour 去埋西西里島
要天未光出發 坐巨型高速船 十一點左右到
買血橙 睇火山 同食甜品
兔肉正呀
想問吓師兄有冇順便去埋Birgu 同 Mdina?
Mdina 有 我去跟tour 玩Segway
有個guide 帶住你睇教堂同海邊啲崖
講吓歷史
完咗個trip 附近好似有個古城行

Birgu 可以租架golf car
不過我冇join (當時冇牌)
我只係果頭行街食飯
其實馬耳他真係唔錯,有人稱為地中海的寶石。但唔知點解香港人極少去呢個,亦都好似冇人知呢個地方咁。
2019去左Mdina朝勝
朝聖
?
權力遊戲拍攝地
去果度冇直機
我果陣係飛土耳其再轉過去
係當地見過有另一pair 香港人
佢地話由意大利過黎

我覺得夏天去會勁多人
見啲海灘真係好靚

地方唔大
我留一星期覺得已經乜都玩晒
同埋其實冇野玩 睇野多
記住要食兔兔
紅酒燉同炸 兩樣都要試
。真心想去,同埋感覺上好似當地人都幾留戀比英國佬殖民。當時英國佬留低嗰啲殖民嘢,好似有紅色郵筒同電話亭仲喺度。英國皇室徽號亦都唔係咁難搵。
Push
女權撚表示點解唔係馬耳她
有咩好玩?

1月去好大風 2017年影
Push
禁入黎就係為左呢般野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞