良心AA 你問我答6

1001 回覆
13 Like 20 Dislike
一層冇做按保 借少過五成已經係合法出租
另外一層再買黎自住 做林鄭plan 應該係無問題?
樓主你好

小弟31歲半, 月入~44k/連花紅~54k, 工作穩定可以月儲30k
到年尾應該儲到~90萬在手
女朋友月入~25k (我諗首期係我出所以唔理佢儲蓄)
我計劃35歲前買樓娶佢

如果想住九龍(最好黃大仙區, 唔介意低層但想樓下唔好太嘈雜)
350-400實積一房, 短線自住期望日後有小朋友再嘗試換兩房
買新樓會唔會太不自量力? 如否我應該target邊個盤?
買舊樓嘅話又有冇咩好推介?

大機會係,亦有可能係佢系統賴屎
真係有興趣,問下AA或者打俾銀行按揭部問下
目前似牛皮,等梗通關爆上
得嗰1M…早啲買大西北上左樓先
到換樓先換返出九龍啦
一房如果要低層應該得
一二手都應該得
百幾萬首期買800內,做80%至85%按揭

距離你35都仲有幾年,繼續儲下錢先啦
宜家睇都無意義
宜家大陸人唔會再買大陸野,打壓得太犀利
一定係買海外野

其次,佢地要賣,一早已經擺左個盤出黎,要救命嘅,隔離十四日都要過黎簽合約啦,邊洗等到通關先過黎賣
三年幾貶下眼就過所以至想問定先

承上,想留意九龍區三年內新盤消息嘅話,樓主你會建議去邊個網/裝咩app mon住?
睇新聞,或者Mon住呢度 (如果我仲未走)
火炭盤清唔晒?
聽日先B組呀
sor
仲以為1日玩晒
咁應該D 安排會玩死人
最終發展商幾多佣??
點睇洪水橋新樓lyos?我屋企人叫我買話食正北部條水 不過我睇過長實樓+距離預計既洪水橋地鐵站有段距離 好似唔太吸引
海茵莊園抽唔抽得過? 新手抽有咩要注意?個程序係點? 入咗飛最後如抽中但決定唔要係咪完全冇損失?
一期 SellHK 開錯價(太平),今期會加番先賣掛
咁房屋台都有好多巴絲係度報料既
樓上有人問黄大仙
唔介意個名臭臭地咪試下鑽嶺囉,話晒都係新樓,相對於隔離全部係幾十年舊樓,幾年內都有優勢。
再唔係睇下有冇自由市場既翠竹,龍蟠甚至采頤花園 - 後者係市區居屋樓王,將來不愁冇人接
點開錯法 1房去到 萬9 喎
官方未公佈,但呢D世界盤唔會多
預2.25至3以內
睇價錢,短炒可以考慮
抽得過
程序等佢公佈,次次唔同
完全無損失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞