良心AA 你問我答6

1001 回覆
13 Like 20 Dislike
新城市太舊喇
新東發展得太早
要同柏傲莊比較起碼要搵半新
新東似樣半新鐵路盤真係無乜
柏傲莊後退而求其次都只會係溱8
再落我會數銀湖天峰

但今時今日我會覺得大西北>>>>>馬鞍山
馬鞍山交通係垃圾仲衰過大西北
樓主
唔明 點解有擔保人 就只做到5成按揭?
可以操作
規矩係咁,無得話點解
點解中原美聯指數都係甘跌,呢排個數據好似係反映緊9月尾10月頭既成交
佢Skip 曬中間,其實唔止五成按咁簡單,個壓測入息先最煩:

1)擔保人係夫妻,而其中一方已經有住宅物業(就算供完),按保公司(HKMC)會質疑你再買多層唔係自住用途,所以大機會唔批高成數按揭

2)再睇普通按揭,如果申請人(包括擔保人)本身有按揭,按揭成數即減1成(HKMA Prudential Measures for Mortgage Loans)

3)另外,就算你照行普通按掲,你既收息供款比率係要兩個人兩層樓一齊計數,同時個DSR 同Stressed DSR比例上限都緊好多,換句話說即係你要好高息入

下面example 係上HKMC既case(因為擔保人係父母),DSR / Stressed DSR 再緊D,不過可以參考下計法:

係囉 都唔同級數
新東係得柏傲莊﹑溱8、御龍山﹑銀湖天峰﹑迎海(順序排)係比較好,白石角老實講等十幾年後真係有鐵先算啦,而家邊入流

馬鞍山一通左沙中,交通唔同晒喇
吹捧白石角既已經係腦補唔知幾多年後起完鐵再同203x既大圍區比較
馬鞍山區內差個大商場,所以升唔起
近半年升左好多,愈黎愈多人鐘意有鐵有自然環境嘅配合
冇計,真係諗唔到邊個位可以起,唔係居民唔係郊遊都未必特登入馬鞍山

而家馬鞍山果面係差一樣野吸引人特登入黎,點樣利用個自然環境
都係跑輸大市
唔覺
就算通左車
大圍/火炭出中環至少叫直線
馬鞍山出中環都係要轉綫同多好多站
以銀湖為例,中原數據顯示01/21平均尺價係14953﹐到09/21係16988﹐升幅係13.6%

CCL 01/21係176.52﹐09/21月底係188.93﹐升幅係0.7%

請問你邊方面佢係跑輸大市﹐跑贏成倍wor
邊個話同大圍火炭比,係講緊馬鞍山而家同將來比

馬鞍山果面唔係剩 sell方便,剩講方便當然唔會夠好多區黎,但佢係 sell環境+方便+配套嘅平衡
都要成14個站
仲要要望係大圍/紅磡上到車(9卡車太爆)
同大西北比唔覺有優勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞