依家d小朋友其實玩咩玩具多

224 回覆
320 Like 16 Dislike
仲有好多小朋友有玩幪面超人啲變身玩具
而家網絡比以前發達
佢哋識得自己上網搵黎睇
有好多玩法
有種玩法啲小朋友會鬥快篤
另外一種係輪流撳一下或者兩下,撳得中最尾嗰粒為之贏或者輸

利申:見過補習社啲𡃁仔玩
係時代既錯,電話既方便,比實體玩具便廉價。
好懷念以前細路落街玩既日子,9放四驅車數碼暴龍機對戰
依家d細路冇嫁啦
蝗同學佔成半
朋友親戚d細路響度睇d大陸youtube片同tiktok
冇得救嫁啦
抖陰
而家d家長又買switch又買新iphone,
書又唔睇多本,玩具佢地真係唔需要 有錢課金,買game就夠
玩具依市場10歲至17歲係最低需求既一班
諷刺既係我正職做小朋友toy design
有PH係咪唔洗要飛機杯
你最知,走幼兒市場
唔係講毒撚,講正常小朋友
男仔就玩手機

女仔就玩手機 同玩男仔
珍,見親啲BB都係睇YouTube片玩啲遊戲
sl人ut
正常小朋友既走向都係咁,因為會返學接觸同學,同學當中一定會傾毒撚野,毒撚野都小朋友係好吸引,幾純既小朋友最後都會接觸毒撚野,變唔變毒撚就睇佢有幾多定力啦

利申:我細細個d同學就傾夜勤病棟、鬼父、親吻姐姐、to love咁上下既野
同埋而家d細路好早熟,依d野會話你幼稚
之前去九龍塘幫個有錢小朋友補習,講緊幾層house果d
已經自己識電腦打機搞coding
放學就補習,補完就興趣班,學完就做功課,做完又要溫書
依家啲玩具都唔係俾小朋友玩好似多數都主攻大人市場 尤其依家勁撚多luxury toys 以前啲玩具越遲買越平,依家啲玩具越遲買反而越貴 仲要未必買到 時代變啦
Ipad
smartphone tablet
以前買鳩達,mia/hcm 100一隻都叫貴,而家膠魂慳慳地400一隻
都係手機嘢多
但都仲有人玩超人呀車呀卡呀咁

個問題係各有各玩咁
朋友同學間好少成堆都一齊中意既game/玩具/卡通
唔似我哋細個成堆一齊講一齊追pokemon 數碼暴龍咁
真 以前百幾蚊隻都dum 心口
依家炒價閒閒地幾百到一千都係咁買
同埋香港玩具市場一向窄,外國市場好唔同
你可以賴科技進步既錯,但家長本身都有問題。
塞部電話比佢地就算
係........
以前有個有錢小學生同我講車
我以為玩嗰啲車
但佢係講佢老豆啲新車舊車型號動力有乜分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞