移左民嘅你過成點?

71 回覆
12 Like 6 Dislike
做翻本行
舒舒服服咁返工放工 (除左放工塞車)
覺得自己做的野有意義過以前

唔知係咪空氣好左
個人其實精神得多
咁都會出去商場掛?
起身整早餐,淋花,沖涼,出去買下野,做下家務,準備晚飯,洗碗,咁又一日
黎之前諗都冇諗過有一日會自己一個揸車去行超市,每次揸都感覺好神奇
商場多數好矮
basement parking 會搭
但有好多直接泊ground level
又唔洗搭
好enjoy
好感恩順利過咗嚟生活
做到好多如果繼續留響香港就冇可能做到嘅事
人生更有希望同動力,可能性多咗好多
好多夢想唔再係幻想,而係真係可以一步步實現到更理想生活
全家都健康咗,覺得係因為空氣好同埋食物品質好咗所致
其實係比香港忙好多,雖然自己時間多佐,但好多家務都係自己做,變相自己娛樂既時間係少佐

生活唔洗等車,又唔塞車,買野無人地講到要揸好耐車先買到一次

返工保障員工,永遠安全第一,最高工時,一日最多返8個鐘,過佐就要補水
扶手電梯
你本身香港少做家務啫
不過花園打理堅係辛苦以前無住開咁多植物嘅環境唔多識打理,蚊蟲都搞咗好耐先慢慢上手
聽人講冇茶餐廳食 生存唔到
台灣
都係做緊司機同係香港個陣一樣
錢就冇以前搵咁多
但起碼我可以感受到咩係生活而唔只止係生存
香港中產生活係外國係基本嘢
就係喺richmond… 商場得兩三層搭乜鬼lift
反而平均每日行十幾層樓梯
我已經放棄咗掃地
買部掃地機械人算數
好想食蒸魚飯
用香港speed wfh 可以喺辦公時間做好多屋企嘢
出街食飯好貴又要比貼士
但係又唔識煮嘢食同冇時間煮
去到外國做野都辛苦,唔好幻想得咁美好
間屋太大打掃好麻煩。
天氣好空氣好攪到成日想出去更加無時間抹屋。
無港豬喺隔離嘈喧巴閉無港共日撚日發癲,心情好好。黎左咁耐差唔多一次嬲都無試過。好正。
果啲口腔期畜牲就由佢啦。
成世人除咗食食食食食食無任何目標,香港支那呢啲地方啱佢哋多啲嘅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞