屋企人逼我分手

817 回覆
60 Like 1663 Dislike
係😅😅
no 親屎應該仲撚重手
衝啦,佢老死先遺產就係你架啦
所以係好撚有錢同有錢嘅分別? 你個世界剩係得錢
你實後悔
呢個真
唔好以為做後母好偉大
可能個細路根本唔想有後母,樣樣同你作對
到時盞吃力不討好,唔好以為條佬會感激,佢只會覺得煩
"咁上下" 即係未夠啦屌你!
你都唔夠膽同人講條女幾歲,即係你自己都知有問題啦
好心你放過個女仔啦!你都係貪人隻豬之嘛!!
講到自己好撚真愛咁!嘔心死!
21點同啫,玩兩三年唔開心分手都只不過24歲,都仲可以玩多兩三年,樓主26搵個新仔拍下拖都30啦
性教育
樓豬你對呢段感情有冇咩目標
想開心嘅話咪繼續同佢一齊先
想長遠你要諗下自己照唔照顧到佢嘅小朋友呀 自己會唔會想生
ok, 明白
都係嗰句,唔好一齊
樓主幾歲?
你地年齡差距+佢離過婚+有兩個女,你哋之間要面對好多困難,同時有好多風險:

1. 佢60時你46,佢80時你64,老左你要照顧佢,到你老左70時佢可能都釘左

2. 要面對外人及父母對你哋年齡差距嘅眼光

3. 佢同前妻嘅關係(藕斷絲連?經濟關係?親屬有聯絡?淨係兩個女都一定會令佢哋永遠有聯繫,你係咪肯定永遠接受到?假如前妻想復合又點算?)

4. 兩個女同你嘅關係(你湊大佢哋唔代表佢哋一定會愛你/撐你多過親生阿媽,有咩事可能都係幫自己阿媽唔幫你)(又或者如果佢哋大個咗唔鍾意你?你老公會幫邊一邊?)

5. 佢對於兩個女同你之間重視嘅程度(例如有啲咩事係會揀兩個女,定揀你?例如前妻想復合時,兩個女撐親生老母,佢會點決擇?)勸你唔好太有信心,你唔係嗰兩個女嘅親生媽媽

6. 離過婚有兩個女仲出嚟溝女係抱住咩心態?真愛?食女?搵個後母幫手湊女?(你可能覺得係真愛,不過旁觀者眼中會覺得係後者多啲)

7. 當初離婚係因為咩原因?未來會唔會因為同一個原因同你離婚?

8. 財政問題,40歲人得200萬,咁嘅能力生咗兩個女仲出嚟溝女?就算而家真係有上進心都40歲了

9. 你預咗要貼錢幫人養便宜女x2

10. 而家你26歲唔想生好正常,其實有好多人同你一樣,但好多30歲後/結婚兩三年後會改變主意,你肯定永遠唔想生?

11. 一旦你想生,佢同佢屋企人同意嘅可能性接近零,一來經濟問題,二來要搵人照顧。唔好諗住幫人湊大兩個女,就一定會有人感激你/幫番你,呢個世界反轉豬肚嘅人比比皆是,你預咗冇可能有自己嘅小朋友。

勸你分手係因為你十年之後冇得後悔,但你而家仲有得揀,熱戀期一定覺得對方好好,但你一定要冷靜為自己未來嘅幸福/現實諗一諗,如果你真係有決心一生接受到上面所有嘅嘢,咁就祝你幸福
借人acct
我情況其實都咁上下 我27
男朋友大13年 離婚兩個小朋友但跟前妻

我拍拖前已經講到明 我唔做後母 亦都無諗住會照顧佢小朋友 關於佢小朋友 我唔會見 經濟上一蚊都唔會比 因為我唔想同佢地有關係

我只係比男朋友一年只見一次小朋友 食餐飯
每月比返照顧小朋友既錢 係咁多 (好彩係佢地本身都唔close)

我開宗明義講好哂 我既接受程度就係咁多
你地可以話我自私冷血 但我真係無咁大方

但我地以結婚為前提一齊 當然佢經濟條件OK唔洗我有負擔
亦有計劃一齊再生自己既小朋友 佢對我亦係超級好
最緊要係互相溝通好大家既接受程度

屋企本身一聽到離過婚有兩個都反哂面
後尾了解之後 就算叫做接受左

但好坦白講 如果兩個小朋友係跟男朋友
我一定唔會接受
上面講錢先 覺得男方一定係窮撚先女方屋企唔接受

你唔討論錢既回覆黎把柒
睇你幾歲囉
19以下 就分啦
書都未讀完
條仔都係呃蝦條 除左肉體仲有乜吸引到佢

你有25 男方39 其實好合適
不過佢個小朋友要仲係bb先好
唔係好難搞
1. 其實結得婚就要照顧大家 咁介意係邊個照顧邊個就唔好結婚啦

2. 人地目光重要定自己幸福重要? 唔會寫包單呢件事最後係Happy ending, 但自己唔後悔得啦
因為年齡分開自己後悔一世重on9

3.樓主自己答 但跟佬走都唔會好得好邊 大大頂綠帽

4. 唔好睇太多電視劇 以為做繼母一定衰撚過 咩都唔理既繼母
感受係培養出黎 就算係親生既 你唔同佢建立感情 都係反目

5. 樓主自己判斷 當時人係你

6. 離左婚唔溝得女? 唔可以搵第二個 你古代人?

之後太多估估下 等樓主自己諗
1 男人60歲時,樓主46,都仲話可以互相照顧,敢問男人80時,樓主66,點樣互相照顧?你樂觀到認為80歲嘅男人可以照顧返66歲嘅女人?

2 首先人哋眼光即使唔重要都一定會影響到自己。第二如果認為自己幸福重要咁就更加應該考慮現實嘅問題。第三你唔好假設佢一定唔會後悔,亦唔好假設佢哋分開之後樓主會後悔,我哋冇人知道佢點諗,我地只能夠提醒佢呢一刻仲有得揀,係咪肯定可以接受到我講嘅11樣嘢未來唔會後悔?我哋唔應該估佢點諗或者估佢會唔會後悔。

3 冇錯個男人呢一刻一定好憎前妻,不過會唔會為咗個女做啲乜嘢呢?樓主要自己諗,我哋冇人比佢清楚

4 我冇假設樓主作為繼母會係好定係衰,即使培養好感情,反骨嘅子女比比皆是,幫返親生老母亦唔出奇。重申一次,我不作任何假設,只係提醒就算機會好細都係有可能發生嘅嚴重嘅事,樓主如果能夠諗清楚到時會點做,或者接受到,咁我哋當然祝福佢

6 唔好簡化我嘅說話,我冇講離婚唔可以溝女。我係叫樓主自行判斷佢呢個男人離婚+冇錢+有兩個女+出嚟溝女,係抱住咩心態(結論可以係正面,但都可以係負面),我唔識個男人,只能夠講街外人會點諗,實際係點,都係鼓勵樓主諗下。

7-11 其實我唔係想估估下,我只係想提出一啲好現實嘅情況,而呢啲情況喺未來係有機會發生,而假如樓主真係想同佢過人世,呢啲問題係應該要先諗好。

By the way多謝你認真覆我
無追文
你問佢會唔會同你結婚

佢一定唔會架
同會拖你
最後會以唔想令個女難受而同你分手

唔信你試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞