放假想寫下字,你講我寫

939 回覆
480 Like 13 Dislike
按你所講即係無論任何時候都可以為左自己嘅方便去改任何文化啦

跟你個邏輯連正體字都可以唔洗支持,直接轉哂做殘體咪得
你又跳入儒家思想反對道家思想嘅一個典型反駁,就係覺得道家係絕對嘅相對主義,係咩都得,但事實唔係,道家係講唔好執着有定冇,呢個case係唔好執着自己嘅行動究竟係堅持傳統定係創新,而應該Focus返本身件事,好自然地諗究竟保留定捨棄。

我上面講中文字嘅書寫方向,好強調一點就係因時制宜,要諗吓依家書寫有咩問題,而書寫方向會唔會解決到呢一個問題。

講吓你殘體字呢個例子,殘體字我認為係唔適合而家香港來寫嘅。因為第一,殘體字係代表中共嘅,因為係中共發明出嚟嘅,如果我哋想反共,就唔好同佢同流合污,費事因為香港人習慣咗寫同睇殘體字,令到佢哋嗰啲濕鳩假新聞嗰種思想洗腦入侵唔到我哋下一代。第二,殘體字本身就真係殘缺嘅,有好多字係一詞多意,呢個中共班人用本身繁體字兩個唔同嘅字簡化左同一粒字嘅結果,例如乾同幹明兩個九唔搭八嘅意思,但都簡化咗做干,咁做係失去左語言言簡意賅嘅呢個作用。

所以我嘅邏輯端唔係凡係傳統必捨棄,而係文化,傳統本身,唔應該特別有個保護佢嘅概念,而係應該集中返自己生活本身,如果自己生活遇到嘅問題傳統嘅嘢可以幫我哋解決咪繼續用囉,但如果傳統嘅嘢解決唔到我哋而家嘅嘢而我哋又諗到一啲新嘅方法去解決,咁就應該捨棄傳統。

再抽象啲講,雖然嗰樣嘢係傳統,但我哋唔應該用傳統呢樣嘢去諗佢,而係要客觀去分析。

講返正題姐,我認為而家香港用正體字係更加好,因為第一,正體字可以令到我哋同中共或者大陸人區分,可以加強我哋本土意識,第二,呢個政治系統比殘體字更加清晰,更加難有模糊不清嘅表達。

在更深入啲諗,究竟一套語言又或者書寫嘅文字是否有更改,係好應該諗返語言本身嘅作用係乜:溝通同埋加強凝聚力。如果上面啱啱都有講正體字對香港而家呢刻來講,無論係溝通定係加強凝聚力,都比殘體字好,在香港用正體字就會好啲。

我之前段留言明明好清晰咁講保留傳統與否係要睇件事合唔合適,但你又訴諸情緒又或者唔知乜,就夾硬要話照我邏輯,用簡體字放棄正體字係好啲,咁係好反映你同典型嘅儒家思想一樣,係唔聽人講嘢加上係缺乏思考能力,我希望你改善下。
Miss jor
吾欲擊汝肺
二王體系唔敢高攀
不過禇遂良真係好野嚟,清秀得嚟好有剛勁
真心請教

想知邊方面可以改善
都唔會啊,其實你而家已經有少少王味
畢竟褚都係學二王既,亦係二王作品既鑒定家
臨完褚聖教序再臨王聖教序,會好易上手
謝謝,好靚,比心機堅持下去

好有同感
ching靚字
連登真係好多高手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞