放假想寫下字,你講我寫

939 回覆
480 Like 13 Dislike
習近平
維尼
你必須十分努力才能顯得毫不費力
我個名
我個名
不滯於物
不困於心
不亂於人
樓主個名
我個名
我個名
thxxxxxxx
詩23:1
耶和華是我的牧者,我必不致缺乏。

🙏🏼
Thank you
湊崎紗夏
你知唔知自己講緊乜鳩

自己唔尊重個文化,都唔好扭曲文化嘅本義,錯得多就變啱?你同班警犬有乜分別?係咪多人強姦就代表強姦無罪? 乜撚野思維
絲打可唔可以寫呢個
唔係亂嚟的 想畀個外國朋友睇下佢個中文名
佢成日話啲中文字好型棍 你手字好靚所以請你寫

亞當•格澤戈茲•馬里烏斯

如果你會寫真係非常多謝
文化會變
CLS 咁你躝返去寫殘體字啦P牌仔
就係你呢啲人先會搞到而家啲文化不倫不類,自己唔想去改變就屈個文化已經變左,將錯嘅變成啱
使唔使咁靚啊
嘥左啲靚字
真心樓主啲字唔靚
Nose too big
純討論

咁ching覺得點先何謂靚
我feel到有啲字體有啲殘體字既味道
啦皮收狗行死係唔而,「死韓狗收皮啦」係該應就名個你以所,係都寫書向橫,左至右由係寫書行直止唔實其。
廢事派膠,認真同你討論返,你呢種其實就係為文化而文化嘅人,係典型嘅儒家嘅思想,係應該要破除嘅。點解咁講呢,你可以諗返一下,當初點解會定立中文由右至左咁寫?點都應該係為咗某啲實際嘅啲原因,而一定唔係為咗創造呢個文化而故意由右至左啦係咪?所以要保留嘅「文化」其實係應該保留返當初定立中文由右至左而寫嘅原因,而唔係去保留寫字由右至左呢啲表面野。如果你係搵唔到個原因,咁就好應該自己獨立思考下究竟中文係左至右寫好啲定係由右至左寫好啲,正如當初定立你所講「中文由右至左」寫嘅古人,佢哋之前都必定係有一啲更加古老嘅人傳落嚟嘅文化有所衝突,而佢哋選擇用自己諗嘅嘢去傳承落去,而唔係繼續將佢哋更加估嘅嘢流傳落嚟一樣。

再簡單啲咁講,古人之所以選擇由右至左咁寫字係必定有啲實際原因,而呢啲實際原因到我哋呢一代可能已經消失咗,咁既然消失咗我哋就自己要諗究竟寫字嘅方向係由左好啲定係由右好啲,而唔係盲目跟從,因為係古人嗰時由右至左寫時候嘅優點,到今日呢一刻可能反而變咗缺點。例如,以前因為寫字係用竹簡用刀雕刻嘅,所以由右至左同左至右都冇乜所謂,可能約定俗成下就有由右開始,但而家唔同,我哋用鉛筆又或者原子筆去寫字,對於大部份用右手寫字嘅人來講,由右至左寫字不論直寫好橫寫好,都好有機會會揩到啲墨,咁所以故意地keep番由右至左嘅寫法就反而唔好。

再講得有趣啲,如果班古人知道現代有一班人竟然為咗保留返自己創立嘅行為,而唔顧而家嘅實際需要,我估班古人都會笑鳩呢班人不識變通。

最後總結返,所謂文化,係指當時嘅一群人遇到佢當時嘅問題而所做出嘅一啲解決方法,咁呢一種解決方法嘅思路就係文化,而當個時代變咗,我哋面對嘅環境變咗,你保留嘅文化應該係保留返解決問題嘅思想,而唔係嗰個解決方法,硬係要保留解決方法,甚至當呢啲解決方法就係文化嘅全部,係非常之顯淺嘅思想。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞