統計:收工先八號?放假先黑雨?

16 回覆
4 Like 0 Dislike
Source 立場

自天文台 2007 年訂立現行的八號風球指標至 今年 10 月 11 日,共為 28 個熱帶氣旋發出八號或以上信號。

當中有 16 次與工作日(星期一至五)的朝九晚五時段重疊

自 2007 年起,天文台共在 62 日發出紅色暴雨警告,發出黑色暴雨警告的則有 14 天,當中有 4 天為周末。

暴雨警告生效的時間通常較短,特別是黑雨警告,大多只維持一至兩小時,因此 7 次在上班時間出現的黑雨,均未促成整日「雨假」,只有 2008 年 6 月、2013 年 5 月,及 2021 年 6 月的三天,「打工仔」可以遲一點上班。

淨計有冇疊番工冇意思喎,頭兩個帕布、風神,收工前少少先掛,開工冇幾耐就除,半日假都冇有咩用?
其實返工時間只係佔全日33%,仲要未計星期六日
認同

我覺得立場係幫緊天文台漂白
禮拜六日先踩正返工時間
十號九號冇得計,佢冇得水人咩有一兩個風站唔夠風

而家根本就係佢鐘意掛就可以一個站夠風都掛得,佢唔鐘意就一半風站夠風都唔撚掛,就係咁簡單, 你睇番獅子山星期5D風力, 佢唔撚掛,但係星期6朝D風根本細左佢就掛, 到佢宣佈下午落,點知下午風力仲勁佢就唔撚落得, 仲不停改時間柒撚到, 風力大家都睇到但係佢可以不停同你玩"有一個站夠所以我掛合理", 跟住又"有一半站唔夠風所以我唔掛又合理"
畫埋圖出嚟 更易睇得出天文台班賤種特登避平日返工時間
睇到呢張圖
我第一個諗法係
而家香港仲有幾多工朝9晚5
咪玩數據啦,事實就係佢有時會話預判,早啲掛黃雨,但啲紅雨黑雨又會預判唔到?「獅子山」咪又係咁,明明都知咁大風大雨,個黑雨同8號死都唔肯掛

而家就死左個人,係記者就追撚住天文台黎屌,咪撚skip走呀
留名等睇連登仔死雞撐飯蓋
公務員
最好笑係立場facebook大把大交合打手
上面已經有幾條冚家剷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞