[認真討論] 點解我哋要care地球暖化??

126 回覆
102 Like 28 Dislike
你知道將來呢班人必定會存在 亦知道唔環保必定會影響佢地 即係你知道呢個係 你既習慣、舒適 vs 對嗰班人既影響 之間既抉擇
成件事既邏輯咁清晰 邊到有唔理性?
可能你都係嗰句 你feel唔到佢地呀嘛 但咁唔代表你唔會影響佢地 呢個亦都唔係咩感唔感性
差唔多驗腦了
我覺得唔將身家捐出黎係自私行為
冇問題架 冇人阻止你咁覺得自唔自私係道德問題 唔係數學邏輯 冇人會話你覺得啲咩係啱定錯 不過你既諗法有幾大影響力就另一回事
好彩香港大把人覺得環保膠係傻膠
香港人回歸理性
講得岩,用自私形容樓主己經講完
我唔知你同我講黎做咩啦我由頭到尾都冇叫過人環保
係見好多連登仔邏輯混亂姐
最大排放係啲工廠,尤其係支那習慣浪費又用埋啲有雜質嘅碳
但啲環保撚唔知係收咗錢奶共定唔敢出聲
淨係敢攪鳩啲平民,你老味睇下數據都知唔work啦!
你個標題拎番走個哋咪得囉
食屎啦環保膠
冷氣唔開點嘆呀
係咪想做死我先安樂呀
Anyway 無人care你唔care.
睇樓主的回覆,雖然唔care好多嘢,但似乎都會認同影響到他人嘅事就唔會做,如係泳池痾尿。如是,則世界上仍有比你年幼者,似乎我哋都要承認要避免影響佢哋生活嘅舉措。當然二事分別在於時間,但如在一個無人的泳池,你知道下一個鐘有人來遊,我相信樓主都唔會痾尿吧。所以當一啲事你頗肯定會發生時,即使會有時間延遲,都唔會做。

所以我同意的是,若此際全人類突然失去繁殖能力,環保的重要性在我心中可能會降低。但要考慮埋你care唔care其他生物,因為地球似乎不應該以人類為中心。
我拎兩支呀, 夠我壞?
堅肉酸
似係睇完啲紀錄片出黎吠嘅小學生
冇人講要care,今代既地球暖化都係上幾代有份造成
上一代都唔係好鳩care下一代
仲要下一代去care下下一代
下一代撚有力做咁多野
好多人都答左
其實咁樣你真係唔洗care 架

等如你去間party room玩
你諗住反正去一次
整爛晒啲野都唔驚啦 又唔識下手
岩呀 不過下手冇得玩揸麻
呢d咪細個學既公德心

而全球暖化導致其他生物絕種 都係唔關你事架
不過好似澳洲d珊瑚咁 早玩完咪早冇得睇
有部分人好似我咁 唔捨得咁多靚野消失 咪會盡量做下咁
呢個問題同一個人點解要返工相似
聽日可能就無啦啦死左,點解要返工
其實係
我飲筒用完掉垃圾筒
最後去左海龜度又賴我
咁不如賴發明飲筒果個人啦
最重要嘅係 冇人叫你抌落海㗎嘛
而家我哋唔係食緊上一代嘅屎?
唔係唔可以 而係唔需要
…你講呢個唔make sense
咁係咪即係有病唔洗睇醫生
因為最後都會死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞