[認真討論] 點解我哋要care地球暖化??

126 回覆
102 Like 28 Dislike
你覺得開部冷氣機真係會溶咗北極咩
先唔講地球本身個溫度有週期
你硬係要講人類活動
工廠 飛機 呢啲先係個主因
普通人嘅生活根本無大影響
我建議你睇下窮撚國家點掉垃圾落海
煩膠嘅自我感覺良好
痴線你有啲扯得太近

一個已經存在咗個活生生嘅人嘅感覺

同埋一個仲未存在嘅人嘅仲未存在嘅感覺

傷害兩者嘅結果爭好遠喎
你ON9 ?
唔生仔同唔信輪迴既人
唔可以care其他人 下一代人 其他物種?
理性上 你食屎仆街食都傷害唔到我
所以...你快D食屎仆街食啦
Care?

獅子銀行為例,帳單講明要收錢焗你收estatement,ok,呢d做到咪做反正save 落部腦仲方便。

屌佢老母,但又周不時就寄紙張借貸廣告、信用卡優惠推廣信黎sell 野。

響環保撚面前可以攞盡風頭,我地銀行響應環保架,另一邊廂響客戶果邊就焗你收錢。

Come on,最肉酸係呢d巨企,唔係我地蟻民,而家係呢d巨企幫世人埋單
根撚本係情感行先嘅政治宣傳
對愚民最有用
樓主根本係虛無主義嘅

利申虛無主義好
痴線你根本唔明

呢啲周圍痾嘅行為之所以會受約束係因為有社會嘅共同認為啱與唔啱嘅行為
呢啲行為同後果係實在嘅,可能係俾人judge 俾人捉,影響樓主嘅形象,而且係有即時嘅影響,
之所以咁 其實喺泳池屙尿嘅人真係幾多,就係因為佢哋少咗俾人judge 嘅機會

你呢啲例子同樓主講嘅好唔同
環保理由出發點往往係嘅十年,甚至係我哋已經唔存在嘅時候,地球所受到嘅惡果
即使有社會契約要人環保,呢啲事所影響嘅並唔係樓主即時所受到

樓主嘅出發點係佢本人所感受到嘅
當佢覺得世界係佢(所感知到嘅)為中心,無論你點諗都好,其實係 valid嘅

利申贊同樓主
食屎傷害到人與否 同 要快啲食屎 有乜撚嘢邏輯關係?
乜匡智學校有得上連登㗎?
你戇鳩?
你死撚咗之後其他人,下一代人,其他物種同你有乜撚嘢關係?
同因為道德理由食素嘅人一樣
最緊要自我感覺良好
就算佢哋反對嘅嘢一直存在喺佢哋身邊
huh?
唔環保就冇人judge? 大把人覺得呢個係自私行為喎 係多與少既分別咋
如果佢care比人judge泳池屙尿但可以唔care比人judge唔環保 咁咪就係標準問題囉
每人接受到既自私程度唔同 個標準都唔同 但唔代表嗰樣野係唔自私
咁係你自己既感受姐 同自唔自私有咩關係
你feel唔到你傷害既對方既存在代表你冇傷害佢咩?
而家唔係講緊你傷害一個唔知存唔存在既對象 而係將來必然存在既對象 只不過係一段時間之後咋嘛
唔需要做極端環保膠
但每人做多少少已經可以令個地球好啲,點解唔做
地球唔係服務人類而存在,係人類唔可以冇左地球
唔知嗰陣人類絕撚咗種未
留返俾政府大財團去care
所以咪日日屌柒啲環保撚
咁你老豆老母死左d樓同錢唔好要
每人做多少少唔會有分別
一間核電廠出事 或者 油船漏油已經
啲人個個俾人帶風向
但係你唔覺得一班已經存在緊每刻都有感受嘅人、為咗一班仲未存在嘅 “人” 好能會有嘅 “感受” 改變自己享受嘅習慣、成件事好唔理性、好感性
做得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞