[認真討論] 點解我哋要care地球暖化??

126 回覆
102 Like 28 Dislike
其實地球污染程度都應該夠我哋呢一代舒舒服服咁過埋落去

我又唔諗住生仔、而我又相信人死後只會係無盡黑暗、唔會有輪迴

咁究竟其實有咩合理原因我要去care全球暖化成件事?

真係想知、可唔可以說服我?
岩呀 由鳩佢

利申 每次食m記都會拎飲管
唔生下一代真係唔需要理
硬係要講嘅
地球50億年後都會畀太陽吞噬
無論點環保可持續性都係死路一條
用唔用飲管對地球暖化嘅影響根本近乎零
剩係救到啲海龜
可能下一代就屌9廢老破壞環境
咪係囉、膠飲管係救海龜咋嘛

其實我直情都唔係講緊開大啲冷氣嗰啲生活小事

你知依家有趨勢用carbon tax將污染成本轉嫁落消費者上

簡單啲嚟講我唔想十年後買乜都貴幾倍、而係因為嗰啲環保政策
認真答 唔洗理
做緊相關工作 讀書都讀呢反
愈知愈多點減ghg 就愈識做相反既野
覺得好爽
無錯 其實可持續發展只係生意佬用黎扮野既公關手段
同埋cut cost 如果個cost高咗佢地只會屌鬼 資本主義社會永遠都唔會真正做到可持續發展
普通人唔用飲管完全無影響力
只要你份人夠自私 大部分問題都唔係問題
你自己都答左啦仲問乜
如果你唔care你會唔會整死人咁殺人對你黎講都唔係問題黎架
你標準夠低 根本冇野係問題冇野要care
海龜單野假到仆街

我得掉隻吸管你泳池,你用個鼻插比我睇
點解定義左唔環保=自私
最唔環保係有錢佬,然後全球人要一齊環保幫佢哋埋單。
人哋政客,大集團,有錢佬坐一次私人飛機都夠你成世為幫地球做嘅貢獻
所謂人無恥便無敵 其實你心入面一早有答案 根本唔駛問人俾個所謂理由說服你
我開呢個post唔係想咁

我淨係想知理性上

一個唔生仔同唔信輪迴既人

有乜理性原因要care全球暖化

佢又唔會傷害到當代嘅人
如果個個都好似你咁諗
北極南極應該溶撚咗10世
地球應該被淹沒咗
On9 中國工廠收曬皮自然冇暖化問題 個人環保佔比好細嫁咋
總結兩個字自私就講完 你係唔需要care 架
你去公廁可以痾到周圍都係 因為理性上你唔識果個清潔工 你唔駛care 佢感受
你去泳池可以痾篤尿先走 因為理性上你走左就唔駛飲到啲尿 你唔駛care個池既衛生問題
你唔撚過度消費 大陸啲工廠都執緊啲啦
回望今年極端氣候
鄭州水浸 死三百人 「哦唔關我事,抵死」
西歐洪水 死十八人 無人笑
北美熱浪死九百人

如果人類幾廿年嚟都無約束過碳排放
第時退休想出國旅行 唔知有幾多機場浸撚咗

你只係咁好彩生喺香港同呢一代 唔係你就要食返上一代嘅屎

好人做到盡 唔該
不嬲特登柯到周圍都係
啲工廠一個鐘嘅碳排放已經等於一個家庭全年嘅量啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞