中國速度震精日本 29小時起好一棟11層高公寓 已包裝修可即入住

307 回覆
191 Like 32 Dislike
用呢種技術起嘅樓大部分都好易漏水滲水
綠怡雅苑
其實公屋一早咁做緊,問題係香港仲要打地基,打完又要搞返d 裝修飾面同水電等等
有frd 係澳洲就係咁起緊間屋,得1層樓,係同間建築公司直接傾塊地位置同幾大,之後就好似打the sims咁set 個設計,當然個玩法一樣係逐樣野計錢
佢果間1層樓,大6係11層樓
你唔好誤導啲唔識嘅人,MIC係precast 嘅一種,房買係module flat ,同precast 某啲野,但真係唔等於MIC,查實你知唔知咩MIC? MiC係一個個box unit, 全部都typical ,可以一個個砌上去。

好似stadium,啲step platform 都係precast,但就一定唔係MIC。

唔好將precast , MIC, PPVC 講成係一樣野。
喉同渠如果真係set 得準個位,只係要搵人做返過牆,分分鐘可以做到連過牆喉既長度都預好埋,一隊埋去上返喉cu 就得,無技術可言,咁就可以出極低人工請人做
真係真嘅
喺昆明
點駁 水電煤 同渠務
房署用個啲precast係non structural elements 嚟架咋不過至少穩陣啲
支那呢一座structure 都係用steel structural 個膽用曬precast 姐
起好廿九個鐘
冧就廿九秒既事
勁,超英超美
趨勢就係工廠化
成本時間樣樣都省香港工人同大陸工人相差勁多

上面啲連燈白痴仔工序話搬左過去時間一樣真係無腦幾時盲反埋自己
Facade 同MiC同樣係precast
但技術實際差好遠
完全係兩樣野
亦唔係你所講呃傻仔
要講應該要講facade同MiC
如果你要講precast
100年前都有

如果你話MiC係呃傻仔
等同話智能電話都只係改左個名呃傻仔
實際都係一部電話一樣
冧既速度一啲都唔震驚,預咗冧,有啲剛起好未入住都冧咗啦
有名你叫兒登

Construction is a race to zero
遲d BIM發展再成熟d
Management 同engineering 既人都可以斬埋
咩事?爆破定?
點解唔追不低頭是最高巴
人手會減少都真
太多工序可以外判外地
起屋仔,兩層個d就話敢住
10層你住埋我個份
支那的移動城堡
成本低左係咪賣得平返先?
自身重量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞