其實英國治安差極有個譜 大家唔洗咁擔心

29 回覆
10 Like 53 Dislike
美國危險過英國 如果佢有計劃 我諗6成人都係揀美國
香港安全過加拿大 但係你地都係想走
就2019年 個個都話出面好多狗好危險 乜乜重防個d
基本上出過去嘅人都知 冇連登講得咁危險
唔好再用走難呢個term 9成人走得都唔會係難民
我未見過走難走到咁舒服
難民係唔可以搵工
唔好將自己當係悲慘世界嘅主角thanks
唔係走難點解要俾救生艇計劃你,跟投資/技術移民條隊咩得。

你係伊斯蘭國守伊斯蘭律法咩冇問題
你咁講法阿富汗都只係換咗個執政黨。
香港已經唔係文明世界一員,英國先俾返個BNO visa,加拿大先俾救生艇。

即係核電廠爆前,個核反應堆不受控,預計快嘅幾日慢嘅幾年必爆,咁一邊試下救個核反應堆,另一面慢慢疏散啲人離開,啲人大把時間執嘢,慢慢都得。

唔係下下都要爆咗之後先緊急撤離

兩個情況都係難民
認同係救生艇計劃。
香港咁危險 咁你依架係咩國家?
如果係難民點解唔用難民身份?
未見過做難民可以咁幸福
可以話同英國朋友一齊開心食飯
可以搵工返 同埋開放左咁耐都未走
慢慢plan 就埋朋友時間一齊去
冇聽過任何收難民條件會要佢哋提供半年生活費證明同買NHS 先收……
冇聽過正常移民計劃叫lifeboat
冇聽過正常移民可以lotr,入咗境先申請
咁點解難民走難唔用難民計劃?
咁點解正常移民唔係技術/投資移民?
所以冇打算走
咁點解你自稱自己係走難
點解仲未離開呢個咁危險嘅地方?
人地阿富汗個班人走難走得好急
唔係 我想帶出個迫切性
唔明點講要用走難黎形容香港環境
所知阿富汗人個班人沖去機場 個d就真係走難
相比同香港班人所謂嘅走難講出黎都比人笑
開左成大半年有多 走難走到依架都未走
人地走難得一星期內
又好似無
算撚數啦 香港人
遊行都當打緊仗 食黃店都係抗爭
其實唔係難民 亦唔係傳統移民途徑
係一個因為香港人有錢有能力而牽生嘅特別移民途徑

英國 難民嘅話就唔洗比NHS
加拿大 難民嘅話就唔洗5年內畢業或者要科金讀書

英國 正常移民就唔會有LOTR 唔會淨坐6年入籍
加拿大 正常移民就唔會做洗大餅都PR 唔會一讀完就PR

你要明白世界上唔會有無緣無故嘅愛。

英國係因為歷史責任先出BNO visa, 其次因為香港人有錢,教育程度偏高,起碼大部分可以自己搞掂。唔會引入左班生蕃周圍打刧搶掠先。

加拿大係因為自己國家1/3生口都係老人,要維持高福利政策,只可以係外地招攬新血入黎做野交稅。
根據聯合國難民公署定義:難民是指因戰爭、自然災害或政治迫害等不可抗的原因而被迫遷離原本的居住地、放棄原國國籍的人。

連簽證都叫lifeboat,緊急case嘅俾lotr你。

委內瑞拉/敍利亞啲人緊急走難都走咗好多年,每日每月都有人分批咁走

敍利亞就算ISIS打到去都唔係全部人即走,都有人慢慢執好行李。

難民簽係唔可以工作之類,英國加拿大優待香港人,可以走難之餘過正常生活。

北韓/阿富汗/敍利亞/委內瑞拉/律巴布衛都有人住緊,仲有人歌頌擁抱個政權,都有人認為係活係嗰度係好幸福。
上面既巴打理性討論係好既
但五毛分化撚你都係慳番啖氣把啦
係咪走難都要拎黎分化?好無聊。我覺得係咪係囉
咪係囉嘈撚埋啲on9嘢
就算個visa講明係難民 咁你係咪唔撚去呀?
是撚但啦 傾吓點生活好鳩過啦
難民唔可以返回原居地,返咗會有風險,呢啲叫做流亡
老老實實,有冇揸BNO嘅人夠膽同人介紹自己流亡緊?
呢班人當中好多人都會一年/幾年都會返香港一次啦,返咗都唔會有事
似係你分化緊
等不可抗的原因而被迫遷離原本的居住地、放棄原國國籍的人。

邊個迫你
政治迫害個班走晒啦wo 清
有咩政治迫緊你咁安全坐係到plan

仲有難民唔可以返香港
英國啲警察又正直誠實,樂於助人
地方又大間屋又幾千呎
隔離鄰居又nice,,守望相助,充滿人情味
好睇中共之後會點對香港

1949年中共奪得政權之後,香港同中國之間係可以自由出入。大陸人隨時都可以離開共產中國。

但係1951年2月中共封鎖邊境之後,之後廿幾年大陸人都再冇辦法合法離開中國,跟住發生乜嘢事大家都好清楚。

想講中共閉關前,當年冇乜人會覺得落嚟香港係走難,係多咗人落嚟,但表面好似一切如常。到中共一鎖關,大家至驚醒想走難都冇得走。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞