想知無BNO移民英國,又或者選加拿大/澳洲

84 回覆
6 Like 69 Dislike
本人係大陸出生,所以無BNO,但想移民英國,因為起碼個到多D香港人,其次考慮澳洲/加拿大,但呢兩個地方朋友唔多。
真心,我係怕留係香港臨老過唔到世。我14歲嚟香港,鄰國咩情況好深體會,只要你唔係咩達官貴人,真係趟平都被人割九菜,30年前係,今時今日只見惡化。而我自問無能力改變到香港而家每況越下嘅情況,生活唯一出路係離開。

或者講少少個人背景
大學商科畢業,無特別技能
工作行業:建築工程管理 7年
由於屋企關係,畢業之後無多餘存款,亦無再進修。但而家可以計劃,因為啱啱可以開始儲錢負擔呢啲支出&儲錢。

計劃:
考IELTS ,除寫作有信心拎到7分(因為寫作真係要搵人睇要評分先知自己咩程度)
考取專業Diploma,可能讀Engineering/Machanic/PLC

唔係有冇人同我情況差唔多,而成功申請到移民,可以分享下經驗。

有啲長篇,thank you 🙏

PS 希望得到理性留言討論。
冇bno就加拿大啦
想知多啲鄰國嘅事
同埋點解你無成為小粉紅

好多自細洗腦好嚴重
sorry,香港而家有國安大法。唔敢講
佢話佢銀行冇錢,讀張dip加生活費過sp果關我諗都30-40萬,要2年幾內儲到,唔知樓主難唔難儲到,不過亦都係最易既辦法
我無讀返專業資格嘅經濟條件🥲
以你所言,我嘅情況即無加拿大最易,thank you
不過加拿大搵工唔易
過去4年至疫情前,我舊公司都有請啲加拿大回流華人
佢地都係覺得果邊麻麻先返香港搵工

不過如果純粹攞passport應該加拿大比較易
開始可以儲錢,加上兩年後都會有9-10萬買左嘅儲蓄保險拎返,希望2年內走到。
我打算香港讀diploma,希望申請技術移民
搵工方便其實英國都同樣情況,所以純遇搵工,澳洲較為理想

不過都佩服你嘅
我大學識個同學又係高小左右落香港
入啲左派中學

2014年feel到佢淺藍港豬就再無聯絡

難得你咁遲先黎香港都仲保持青醒
英國就睇行業
咪撚去加拿大啦
工程類點睇? 我雖然讀商科,但工作經驗都係工程管理
你係香港讀係申請唔到加拿大移民,係要去加拿大讀。可以做下功課先
加拿大
唔識講,每個人際遇唔同,或者佢係制度下得益者。
我讀書個年代無話左唔左派(來港後),但都係同樣要認識鄰國,都有一兩堂學國歌,印象中都有過升旗禮。但我無點反應,無咩政治常識。
但到2014 年個時,先重新諗返過往係大陸嘅生活,睇返香港情況,但無諗過呢7年變化大到咁。
Ok, thank you. 咁真係要儲返一畢可觀嘅數見先得🙉
我睇左好多資訊,太雜亂,同只見全部得都未合資格咁
點解呀?
你google 加拿大 Stream A
你行EE姐係要同全世界人爭
直頭睇左fb 個group,見全部都係1X/ 20頭後生仔女多,
所以就無諗,我再睇睇
Canada:
OWP->stream B, you must graduate on or 4 years before Feb 7th 2023 with bachelor/master/phd/ two yr diploma.
If you will start reading your master in Sept 2022, the chance of fulfilling such requirement before the due day is slim.

It seems that your only hope within HK pathway is to do 2 year dip/bachelor/master/phd and graduate before aug 31st 2026, or the earlier sunset date which may happen anytime, whichever comes first.

Other traditional pathway, though, always open its door to you. Consider EE/PNP.
It seems that your only hope within HK pathway is to do 2 year dip/bachelor/master/phd IN CANADA and graduate before aug 31st 2026, or the earlier sunset date which may happen anytime, whichever comes first.
香港有幾間傳統左派中學
你可以google下

𣎴過入面啲學生都唔係個個親共
反而唔少都黃
但佢地啲家長就多藍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞