試當真(修/豪/賢/Locker/Jessica/慈/Yanny/珈其)(31)

1001 回覆
29 Like 35 Dislike
虎口真係有翻睇
戴帽都有翻睇
其實我係想講casetify呢段
我都有 呢段第一次睇覺得唔知做乜
睇多幾次先覺得正
Casetify 有locker 咩 好難捉摸
我意思係廣告呢段冇果個衝動
但今個月其他片都ok
佢應該就係話casetify唔會翻睇
淨係想段片後面乜水剪
好似暴走咁
廣告片我都無乜2刷意欲
偶有佳作有呢個感覺可能係幸福的距離
咁撚多紀念品
同熱狗同出一脈專靠賺死忠錢
豪哥做下巴位好充實
Casetify 我覺得去到 the end 完就啱啱好 睇埋後面啲人物簡介就一頭問號
等今晚謝票解話
CHANNEL 賣女求存
同豪哥SAY SORRY LA
【超譯試當真】《戴帽英雄》與《裝傻的Locker》

追巴氏:喺死唔除帽嘅豪哥,以及扮傻嘅Locker之間,睇落好有矛盾,但其實都係用自己嘅方法守護緊尊嚴。

喺《戴帽英雄》入面,一直戴帽嘅豪哥先後遇上三件事,分別係影證件相、考車牌同埋入法庭。呢三件事都同「規矩」好有關,而豪哥同規矩衝撞嘅程度令條片形成層次。影證件相,攝影師並唔係有咩權力嘅人,所以都只係提一提,豪哥堅持就會過骨;考官係直接執行權力嘅人,佢有權力令豪哥考唔到車,而豪哥面對衝突,都選擇唔退,話會投訴LD發,而且回擊「從來無聽過考車要除帽呢個白痴規矩」,更加選擇以此吿上法庭。去到法庭門口一幕,權力嘅對決就來得更加直接喇。

豪哥面對「除帽」呢個於佢而言無理嘅要求,選擇據理力爭,就算對自己嘅律師都講出Yes but嘅條件:「我可以按照你所講嘅去做,但係你唔可以搞我頂帽」。帽入面有乜,到呢一刻都未知,但除帽意味住嘅,顯然就係放低人嘅個體尊嚴。喺法庭保安、律師同埋豪哥嘅呢一段戲之間,都幾直白咁表現咗出黎:

「法庭係一個莊重嘅地方,你咁樣係唔尊重緊個官。」
「法庭就要尊重,我就唔使尊重嘅?」�
原本豪哥為咗堅持戴帽,都打算唔吿就咁算數,但律師爆咗一句「不如你同頂帽拍拖啦」,就成為豪哥爆發嘅導火線。豪哥諗起嘅,係呢幾年有幾多或親或疏嘅人攻擊佢,有善意嘅有惡意嘅,但全部都造成傷害,因此到呢一刻,豪哥捉住律師嘅衣領發嬲。律師嘅衣領係一種借代,佢背後係一種體制,一種貌似公平公正嘅文明制度,佢哋可以合法地將你玩殘、貶低,甚至折磨你。著住藍色制服毆打豪哥嘅,其實不過係呢套暴力制度嘅執行人吧?暴力制度不倒,就算豪哥唔畀人打死,佢一樣係受傷嘅。

出Logo前一幕,背景音樂係莊嚴而憂傷嘅銅管演奏,係豪哥嘅輓歌。律師終於除到豪哥頂帽,裡面無咩外國勢力,亦無咩恐怖武器,而係一隻即將孵化嘅蛋。

事隔一週,試當真試映新片《裝傻的Locker》。片段入面嘅Locker做緊嘅嘢,好似同戴帽英雄完全相反,Locker面對珈其嘅要求,所有嘢都好似好順從。擺埋個打火機入微波爐?好呀;放埋個Hard-disk同埋呀修隻Game入去?好呀。「叮幾耐?」

Locker嘅扮傻技巧咁樣用,幾乎係去到一個Passively Agressive嘅地步。《聖經》紀錄耶穌上山對門徒講,「有人強逼你走一里路,你就同他走二里」,當時耶穌所處嘅以色列其實係被羅馬以「一國兩制」統治,羅馬士兵係有特權要求民眾幫佢哋孭重嘢行一里。當你去到話主動行第二里,其實係會嚇親人——哇屌,你係咪痴撚線?到底你做緊乜?做咩聽話聽到咁樣?去到一個咁嘅地步,其實你實現緊嘅嘢就超越咗順從了。當Locker似乎無得揀嘅時候,佢就用呢一招,令到珈其買佢怕。Locker作為在下者,係咪就此顛覆咗個權力關係?唔係,但佢一直用扮傻呢個行動,向其他人釋放緊一啲訊息。Locker每一次嘅扮傻,都會再呆一呆,然後加返個禮貌笑容;作為在上者你都無乜得講啲乜嘢,但作為有共同經歷嘅群體,你就好知道個笑容代表乜嘢。

政治學及人類學大師James Scott提出咗一個「隱藏文本理論」解釋呢件事。佢研究嘅係支配(Domination)同抵抗(Resistance)嘅微妙關係,原來人唔係下下就去革命,亦唔係下下真係順從,如果弱勢嘅人發現自己根本無能力明面咁反抗,其實好正常地都會選擇表面順從,但弱勢者往往會透過呢啲表示順從嘅「公開文本」之間做好多暗示,透過不同嘅偽裝去傳遞「隱藏文本」。Locker嘅微笑,就係一種隱藏文本,當你係同路人,就知道佢嘅語氣同微笑如何透露出一種不情不願,而James Scott話,呢個某程度都係一種抵抗。

作者喺片段更加好有心思咁留低更多嘅地方畀大家解讀。首先喺微波爐一事之後,非常煞有介事地等珈其同Locker講:「其實香港依家都越來越好吖......日子都要過㗎,其實繼續咁樣,都幾好啊,你話係咪呀。」Locker附和後除咗報以微笑,更加好似《Lost in Translation》最後一幕咁,同珈其講咗一句觀眾聽唔到嘅嘢。有朋友話嗰句嘢令人聯想到「嗰八隻字」,我就覺得其實如果係八隻字,佢一定係「依家好好,我好鍾意」喇,你話係咪呢😊?

雖然兩套嘢歌頌嘅嘢睇落好似唔同,Locker同豪哥嘅應對態度,都可以話差天共地,但佢哋一致嘅係,豪哥同Locker其實都喺度守護緊自己嘅尊嚴。《戴帽英雄》嘅片尾係豪哥死後,同佢志同道合嘅「戴帽黨」悼念佢。豪哥對佢哋幾個黎講,可能係一種勇氣嘅榜樣,而片名之所以有「英雄」二字,大概都係因為佢嘅抗爭勇氣,係激勵緊好多人,亦為整個群體保存氣節。

《裝傻的Locker》嘅片尾,係看似非常唔關事嘅微波爐爆炸以及「中秋節點蠟燭」,但就係咁唔關事,當中嘅隱藏意義先可以存留。喺Locker同珈其講關於香港嘅對話時,背後嘅黃色大燈係一直照住佢哋兩個。

諗起兩句台詞。
第一句係2013年嘅《一代宗師》:
「憑一口氣,點一盞燈。有燈就有人。」

第二句,都係2013年,係《逆權大狀》嘅片尾:
「岩石碎了化為沙土,雞蛋碎了卻能孵成生命。」

#超譯試當真 #戴帽英雄 #裝傻的Locker #今日香港
嗱綠毛蟲巴上個po #76 自己講嘅。
"唔係敏唔敏感嘅問題 係因為之前有人...就算講多講少都唔滿意,所以不如一刀切完全唔好講,費事有人唔開心"

然後上個post仲有一班風紀屌我破壞規矩,仲要屈我扮會員。
咁依家綠毛蟲巴#202自己破壞規矩喎,其他風紀呢?上個post大大聲話規矩至上嗰班人呢?風紀自己破壞規矩,其他風紀就潛水呀?

係潛嘅就不如以後唔好上水屌人依樣嘢,學巴打你話齋,無關痛癢嘅討論下都得。 做好自己就算,希望所有屌過人依樣嘢嘅風紀自己反省吓
都唔係呀 有幾段我都覺得ok
例如iF我是拳王 幸福的距離 教父2
其實次次都係嘈呢樣野真係好煩
如果唔想d人傾呢d野就索性唔好覆
同意,偏偏班風紀鐘意突登留言屌,扮撚晒正義
之前captv 都有呢種味道
唔知點收求奇掟個logo 出嚟
個陣游學修好似都有講過呢招
為channel好姐
我只係認同其他會員片冇講明唔準討論
真心話台內容我支持一刀切唔係度講

btw 你quote綠毛蟲巴段野個context係講緊真心話台內容 我係認同的
為channel好唔代表要吓吓留言屌喎,至少態度好啲唔得?入得嚟唔係都係channel嘅觀眾?
咁真心話台內容都可以有你之前所謂''無關痛癢''嘅嘢,我都係覺得討論下都得。不過唔想討論都唔好屌,善意提醒吓咪算。
你見今次綠毛蟲屌上面條友就好明顯佢段嘢係包晒所有收費內容,唔係exclusive to真心話台內容啦。而正正佢最理虧一點就係佢自己都犯咗同樣嘅錯。所以我嘅主張就係唔好屌人,唔覆就得,如果唔係到自己都破咗戒就柒啦。
上個post你有份做風紀屌人又唔見你放依張圖?
依家風紀大隊長柒咗就話嘈少一次得唔得,唔好咁肉酸啦
我係你就潛水爬文檢討吓自己算啦
謝票場好似係聽晚

https://youtu.be/GMeuKO6_tT0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞