其實蒸魚唔係你地諗得咁簡單

28 回覆
106 Like 30 Dislike
俾個例子大家, 人地話蒸魚要幾多分鐘先啱啱好
同樣半斤有人話5分鐘, 有人話10分鐘, 信邊個好?

呢度教大家一個方法

魚同所有生物一樣, 都係由水組成
而蒸魚, 就係利用水蒸汽凝結為水, 將熱力轉去條魚,

魚要啱啱好熟, 就係魚心加熱到80度左右, 超過左蛋白質會過份收縮變un
大家係時候攞起本physics書, 要計下數

大家都知魚要水滾先放落鑊,
但係每個爐頭有大有細, 大d當然會多d蒸汽

我屋企個爐係呢個, 最大火力輸出係22.8MJ/HR
每秒可以輸出6.3KJ能量

好啦, 跟住到條魚, 1個人食半斤(300G)都夠啦
當條魚係室溫20度, 要加熱到80度, 需要4200 X (80-20) * 0.3 = 76KJ

而蒸汽冷卻同表面積有關, 我當條魚係長方形, 7 * 15 * 3 CM, 表面積大慨 200CM2

我隻鑊40CM直徑, 表面積當係圓平面, 大慨2500CM2

即係話只有8%蒸汽掂到條魚, 而且一定要底下加蔥, 如果唔係掂底傳熱不足, 拖耐左一樣會老

考慮埋蒸汽流失 (10%) 同熱能散失 (20%), 成條數就係

76KJ / (22.8MJ/3600S) * (200CM3/2500CM3) *0.9*0.8 = 210 S

即係話魚仔3分半鐘大火就得
如果你個爐唔夠力, 或者條魚薄, 自己轉下個NUMBER就得

記住蒸魚時間取決於表面積, 唔係睇重量
好似你蒸一斤多寶, 時間可以少過12兩石班
新潮文?
魚:你快撚啲蒸左我算啦屌
你試下行入酒樓同個師傅講
80度已經老左 你條數一開波已經錯
好有趣?
咁點解地盤佬咁鐘意食蒸魚飯?
其實唔係你諗得咁複雜
你個名
做乜撚野
因為水係魚嘅成份之大所以你assume specific heat capacity係4200j/kgC已經on9

仲未計蒸汽要由出面蒸到入面
諗起CE Phy有條題目係講煮過橋米線
類似係100度嘅湯
話每舊肉specific heat capacity 幾多
然後最低安全食用溫度幾多
計返可以食到幾多塊肉
好多酒樓都唔再蒸,用水浸。
淨係見到你嘅 heat loss 同 heat conduction 係 constant 而唔係用蒸氣 vs 魚 溫度差,已經知道你條數唔準確喇
樓主岩岩升中四, 體諒下
ON9?
浸有排未有得食
酒樓有蒸櫃, 火力大
蒸魚用肉眼睇, 收縮標水有78成熟, 爆皮就已經好熟, 再用筷子督入去, 入到就肯定熟, 酒樓蒸到標水會倒左魚水再淋滾油, 同埋搽生粉令佢滑身

如果厚肉大條果d魚會在魚背位貼碟底個邊界一刀, 蒸出來容易受熱均雲, 唔會搞到出邊過火, 入邊又未熟

最後, 得閒就睇多d職人吹X學野, 唔好學埋d鮑魚汁蒸魚

重有如果真係講physics, 不如用高温高壓蒸效率可能重好過用大氣壓力去蒸
睇厚薄架姐
科學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞