係咪我唔識欣賞依家啲人嘅taste

90 回覆
23 Like 61 Dislike
同埋我就唔識佢既
唔洗下下問個問題就話我想幫佢開脫既
屌你討論區討論下都唔得?
一班fd去傾一個idea當然唔算抄,但佢ig有冇寫collab with xxx或者partner係xxx咁?

如果以單一case,又假設左佢地係fd底,係唔係抄又真係冇答案
我間唔時見佢都有寫既, 不過當然係咪上面既ref我唔知啦
所以我都係見過佢地一齊影相, 咁我自己假設佢地fd底
可能somehow叫share idea影差唔多既野, 咁先八下問咁樣算唔算抄姐
我純粹單一case咁睇, 上面可能有啲係抄(ref3), 有啲係一齊colla(ref1/6), 有啲純粹share idea(ref4,5,7,8...), 所以諗係咪見到兩張相差唔多就應該草率咁屌鳩人抄, 搞到個台都無人敢post相俾人評, 下下都係純文字討論, 有圖就屌人抄呀剩

真係咪屈鳩我咩想幫佢開脫又剩
你講完我真心走去睇哂佢上面個幾張
大部分佢只係同一個叫acez.xxxxxxxx既人一齊影
完全冇見過eddielam,stayfuckingcool,bluerabbit etc

再碌埋佢近十令個post,除左javisl留過一個comment之外,又係唔見上面個堆人

你又點解會覺得佢地有一齊影相?
可能因為呢幾個, 包括eddielam stayfuckingcool illictit.18 bluerabbit lc.lch utopia_217... 呢班人成日repost大家啲post, 以上呢班人其實我有時唔係好分到邊個打邊個, 交雜之中見過佢地story有影過大家好似出去影相互tag/repost咁, 所以我觀點係就算佢地真人唔識都好都一定知道對方影過啲乜咁解
成日互share但又唔留comment吹下水,連行到爆個d「你玩哂」都唔廢事留,熟極有限

既然你假設左佢地fd底,又假設左佢地唔mind互相share idea,咁就唔係抄架喇
係咪真係fd底我真係唔知
但都算肯定佢地知對方存在又知對方影乜
咁如果佢地最先影個位本人唔出聲其他人都難啲有立場出聲姐
咁樣somehow叫做默許左件事發生

anyway啦, 都係想個台有相多過純文字姐
一係講gear一係屌鬼覺得有少少悶
拿,你又假設左佢地默許喇
佢地公開/圍內有冇屌過你又知唔知先?
既然作品公開,外人見到一樣就覺得抄架啦
我要follow哂成千上萬攝影師,熟悉埋佢地人際關係先可以出聲?

你覺得攝台剩係識屌鬼咪開個post討論囉
隔離有巴打開個街拍post都ok呀
咁又唔係
如果你話A覺得B抄咁大力屌我認同亦支持既
街拍post好似未睇, 不過十月比賽post睇兩睇又見到鬧交真係心都煩埋
佢抄泡菜仔越南仔
喺咪覺得抄遠D就冇人知?
定好似上面果位人兄所講
又喺Friend底又喺一齊影?
誇國合作
「無印良品都冇講名創優品係抄,你班友出咩聲?報狗拉我囉笨柒。」
仲兜咪撚咁柒啦
又會咁岩得佢周圍同人一齊影同一張相既
feeling掛?
e d文青大包圍字句 好易令人代入左自己以前經歷過既事入去
樓上都講左佢嘅Logic喺「唔出聲屌等於默許」
「地鐵車廂比人非禮唔大聲叫 somehow等於默許」
好喇終於有人睇唔過眼
「比人非禮嘅都未出聲」
根本係土匪一樣嘅邏輯

所以點解香港創意工業一潭死水
唔喺冇原因
真係勁多人抄韓仔
隧道、紅led、落雨
個期韓仔興咩即跟
偷完人idea扮係自己 希望未來創作多啲? 定係搵多啲reference 抄idea 繼續係ig圍爐打飛機啦
你唔係幫佢開脫
但3頁60幾個CM入面你回咗10個都係幫緊佢講野
作為一個路過CD-ROM
我講都係講個幾個似係佢frd個幾個share idea算唔算抄 ref3個個我當佢唔識(係咪韓仔?) 咁之間無linkage你話佢抄我無意見

上面講既某部份我都同意架喎 如果係colla就落返credit 又或者somehow唔應該assume其他佢疑似識既人默許佢咁做

我有我自已見解拎出黎討論下都要屈落黎咁你咪隨便 我無自已角度又點拎個題出黎講?
人少少認咗佢咪算
有哂reference 又明知佢同原作者根本唔可能有關係
仲撐乜鳩
下 唔係就唔係
關咩人多人少事?
條友個ig收左皮? 搵唔到
illicit.18

條友似係俾人屌到謝咗皮

依條友仲好抄唔抄抄佢😂😂
攝影圈就係抄來抄去😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞