銀行 banking career 討論區 (4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Risk 可以考frm
compliance好似都有野考

真心想問support /aml有咩牌考

利申:唔識
https://www.hkib.org/page/83

唔擔保一定有用,畢竟成個行業外判緊俾大陸/印度
做到好迷惘 唔知有咩意義巴打 之後諗住點行
想問下有無人 in 過 BOC, application under review 係咪代表收左皮了,差唔多in 完成個月了
巴打 你考曬CFA FRM?係唔係一定要轉trader assistant
Mo 有咩path 可言
同問
in 完hr 話好positive
人工都話ok 但要拎去approval
已經等左個幾星期
有無人做過boc commercial/ sme個邊嘅工作
想知下工作環境
我連人工都未講實,差不多一個月,有D灰了
Boc通常apply完幾零收電話
想問你渣打有無2 nd in 同埋你in 完幾耐先收到通知
我second in 完都黎緊第三個星期(唔係M15)
仍然無聲氣 係咪等於收左皮
我冇second in 我in左一次個bm 話唔錯 之後幾日後就hr 打黎傾價錢 你in 咩位ching
back offic, asso
咁即係無行喇...
可能內部慢啲掛
做緊marketing fg做到依家兩年幾
想轉入banking compliance
有冇話一定要考咗啲咩先可以入行?
congrats

呢d risk 比我想像中無咁quant 咁你用普通邏輯諗下點為之係risk 然後用d term 包裝下就okay

例如你見到佢個liability grow 得好快 其實有個potential risk 就係 debt ration 越黎越高咁

利伸 : 唔撚識accounting 我尻up
有冇打去問
liability唔係負債咩?
同debit credit一樣
同客調轉
Submission status completed代表咩意思?
長知識了
祝大師兄有offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞