有無人覺得食嘢好悶同唔鍾意食嘢?

41 回覆
40 Like 35 Dislike
無厭食症,但係覺得食嘢好無聊,主要為咗提供足夠能量生存。一日要食足兩至三次先唔肚餓實在令人好生厭。食飯時間又阻住自己工作,如果想休息就寧願午睡。社交上都唔鍾意同人食飯,如果同你食飯果個人要去到討論菜式,咁應該都真係無乜話題。

快餐類食物固然唔想食,事實就係重重覆覆果啲菜式同食材。但即使 Fine Dining 都覺得悶,以為好細個就話試啲無試過的菜式,但食多咗都覺得唔係咁多變化。或者唔同廚師會有啲分別,但大致上都幾接近。

最無謂係覺得就算食到啲食物覺得好味,個感受都只係「哦,幾好味」,而無乜特別只應天上有的感覺。久而久之唔會覺得去食好嘢有幾大享受。

如果有一粒藥丸一日食一粒可以提供所有能量會好樂意食。
agger 覺得食野行為同過程甚至味道都好悶
覺得悶的程度同去廁所有啲接近,會唔會太極端?
以前我理解唔到,依家會明白有人真係味蕾唔敏感,唔特別享受食嘢,好可惜,無咗一樣可以享受嘅嘢
一粒提供全日能量咁神奇就冇咩可能啦
如果係三兜藥丸 唔知幫唔幫到你
要食咁多就太慘了,就係同一味道的食物要食太多先覺得頂唔順
細個咩都未食過就話好開心興奮
依家就 都幾好食唔錯喎
會鐘意整野俾人食多過自己食😂
如果可以好似樓主一半就好
我好鐘意食只要覺得好味就垃圾都食
明明飽都硬要食 唔開心又食悶又食,一食就舒服晒
利申: 痴肥
一樣
食完一餐好快諗下一餐食咩
咩都中意食
如果嗰日放假仲會早兩日諗下放假食咩
好傻
覺得自己好為食
我享受搵果個過程
好似以前去旅行咁
會好享受係google map plan行程
到而家就好鍾意plan去乜餐廳
分類邊樣菜式有邊間好食
邊間有特別菜式
反而自己根本唔識食
淨係好膚淺咁識分好唔好食
即係你食咗嘢會好開心?
可以咁講 如果情緒低落或者嬲個時食嘢會好好多
頂 我都成日要諗定,為下一餐苦惱 因為乜都想食好難選擇
但又未去到好似其他人為咗食周圍去/好遠都去個種
同路人....唔係難食既話/營養唔均衡既話 其實食死一樣野都得
但大個左之後先知 唔特別鐘意食野 唔係只係影響身體 對社交 甚至 求偶 都會有影響

畢竟食 對一般人黎講 係一件好緊要既事 甚至 食D所謂高級食材 都係一社交既事

不過基本上 都係維持緊
可唔可以描述個爽位係邊?首先煮食已經好多步驟,就算去餐廳有人服務你,都要逐吓放入口,但由口入食道就只係十幾廿秒。食得太飽又會滯有胃氣。
食啲好好味嘅野會全日都好開心
有時突然會想食某啲食物

我係會用錢去食好味野食嘅人
例如OMAKASE, 米芝蓮餐廳
買多幾款唔同牌子/口味
輪流食/溝嚟食又得唔得
再唔係就開多罐罐頭加餸
應該每個月慳唔少錢
試吓食多啲唔同香料 唔同嘅新食材 自己煮吓嘢食啦

你咁講聽落好抑鬱

嘢食其實都係加熱 組合兩樣嘢
自己試吓煮 唔好食都有得玩
樓主好岩操嘢喎咁
如果可以食得咁寡
周不時都有煮,如果多人食的話,有時見到人哋食得開心都覺有貢獻。不過自己食返就無乜感覺。
你根本就未食過好食既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞