市面上有很多談論恐懼死亡的書籍

541 回覆
30 Like 74 Dislike
唔好咁虛無主義得唔得好痛苦的
所有的故事循環地以不同形式去表達同一樣的中心思想
其實如果樓主每次開post都正常少少唔好up埋啲奇奇怪怪嘅片上嚟自己推自己post我諗應該好多人會肯聽你講嘢
衰老

為甚麼人會衰老?

得簡單、像人會流汗、會疲倦、人身體裏的個體細胞會到時到候就死亡、和身體會有痛楚是一樣,個體的衰老其實是人類集體存活的機制

個體的衰老,是人類這個物種為了存續的天性

如果人身體裏有不死的細胞,那就是癌細胞,所以人類追求肉身的長生不死就免不了癌症,而且違反了物種存活的天性
死亡係由人定義
死唔一定死

究竟肉體死定意識死
就靠大家努力研究出嚟
有時候人類會施行腫瘤移除手術,免不了會對腫瘤附近的組織做成某程度上的破壞

其實可以比喻為人類對其他某人類冥頑不靈的族群行使大殺傷力的破壞,會波及周圍無辜的人
富人追求的長生不老,可以用癌細胞的不老不死去比喻

癌細胞不會把人體的所有細胞集體視為一個”共同體”,癌細胞也可以比喻為“唯物主義和科學至上的人類”
點解你個po 咁多唔知想點嘅片

的確絕大多數人都唔願意去承認人嘅存在係偶然同一切都會消失所以自己要俾自己一個意義去防止自己探討存在問題,所以先會去想像後世,又或建立佢嘅理想世界,而好多時呢啲行為只係徒增他人同自己嘅痛苦(呢啲痛苦係源於自己理想同現實嘅路差。)。現代部份宗教其實已經算係呢啲人最理想嘅歸屬
“俾自己一個意義去防止自己探討存在問題”

只不過係一堆神經訊息感覺?這些虛無縹緲的電流神經訊息,一早就可以斷絕或合成出黎

人們極力俾一個意義去防止探討又似乎太過執著吧
足夠多嘅虛無縹緲的電流神經訊息事實上構成咗我哋所見到嘅一切包括自己。亦由於我哋冇一個開關去隨意切斷或改變(目前嚟講)所以其實無論點都要玩落去,玩落去始終都要搵啲嘢做吓,但唔需要咁執着。但係咪所有人都可以睇得咁開?其實到最後絕大部份人可能包括我都要為呢啲感覺而營營役役同面對痛苦。亦既然痛苦係不能避免,而好多人都唔能夠接受自己存在未必有既定意義呢件事,倒不如投入宗教入面去搵果種舒緩痛苦嘅感覺,反正個個人歸根究底都係為呢啲神經訊號而行。

但其中可以推導出一個原則,就係唔好徒增痛苦。有部份宗教教徒,社會進步份子,獨裁者,為公為私自以為可以減輕他人或自己嘅痛苦,到最後反而徒增痛苦,咁呢個行為繼而背後嘅思想就係惡。
呢種思路永遠講唔通,千百來不斷輸廻循環咁講,都唔會講得通
講唔通啲咩
樓主好似痴線佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞