櫻花樹下大爆料

1001 回覆
2340 Like 76 Dislike
由用摺檯摺櫈變為木系餐檯,
想同大家講,
嗰啲餐檯全部都係淘寶買!
冇睇錯呀係淘寶!

有咩問題
唔通街邊買就叫支持本土
唔通日本城買就叫日貨
我地cctoy 繼續撐
真係辛苦哂啦 隱藏咁耐先爆出黎 連登風向真容易推
凌晨2點幾send野出嚟
仲話唔覆要罰公益金黐撚線
一大早眼屎都未抹乾淨就要覆你咩屌
櫻花樹下老闆見字不回,$3000萬公益金
每晚12點前打卡?

咩意思?

我下午4點打 算唔算12點前?

真心想知多啲係咩意思

btw有次食刀削麵聽到老闆大大聲講

唔似得人地咁有錢落頭版呀

原來講緊佢
Push
另外個PO轉載咗呢篇嘢比天水圍人屌到開花啦
之後老細又話唔開舖,然後15個鐘之後又話重新出發多謝大家支持
唔理你曲定假膠啦
又block一隻
又係呢啲p牌AC btw點解有啲圖係連登之前啲po見過
櫻花樹下老闆見字不回,$30公益金
黃尸老闆有冇犯國安法
咁撚戇鳩覆遲啲都要扣錢
櫻花樹下老闆見字不回,$30公益金
用大陸野就正常
但扣錢真係仆街先做得出
勞工法例好似係唔比扣錢? 犯法
樓主你講漏咗壽桃牌拉麵
依間櫻花樹下列入藍店名單啦,係到食人血饅頭,連登仲要勁多港豬護主
罰錢果度有d似熱狗
做到噉仆街嘅話 理得你黃呀

啲料真嘅話,真係隨時賤過藍
從僱主角度來看,員工在工作上做錯事令公司損失,公司訂立罰則例如罰錢去彌補公司損失,可令員工因避免罰錢而減少工作出錯。但究竟罰錢有沒有違反勞工法例?

扣薪有限制 歸因於僱員失職或疏忽根據《僱傭條例》第32條,列明了有關扣薪的規定,因僱員損壞或遺失屬於僱主的貨品、設備或財產,或因僱員遺失應由他負責交代的金錢,該等損壞或遺失直接歸因於員工的疏忽或失職,僱主可以在每一事件中扣除僱員工資,但不得超過該物件價值或300元,以較小款額為準。假設公司提供一部價值2,000元手提電話給僱員工作上使用,但員工因外出工作而遺失了手提電話,按照條例,公司最多可扣300元工資。

在此事上僱主必定會不同意,為何員工的責任只是300元?其實僱主可按情況到小額錢債法庭追討餘下的損失。順帶一提,無論物品是否公司提供,我們都有責任保管妥當。

另一較常見情況,假設公司是零售服裝店,經常出現失貨或壞貨,管理層為了減少公司損失,與員工協議在其每月賺取的佣金裡扣減部分工資以補償公司失貨和壞貨損失。條款又是否有效?

在扣減工資前,僱主須明白扣薪是有限制和受法例嚴格規管的;第二是公司必須了解該遺失或損壞是否有證據歸因於該名僱員失職或疏忽,否則僱員有機會不同意公司做法而到勞資法庭追討。

僱主錦囊.僱主必須留意,扣薪受法例嚴格規管,即使勞資雙方簽下協議都不能違反法例,否則視有關協議無效。.為了保持良好僱傭關係,勞資雙方有責任保管好公司財物,以免引起不必要的勞資糾紛,令關係破裂。

香港可以 但一次唔可以多過$300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞