淺談八字

313 回覆
19 Like 15 Dislike
各位巴絲好,有部分人曾經見過我喺其他命理post出現過。我目前仲係學緊命理,絕對未夠資格自稱師父/大師,又或者收錢幫人算命,拜托唔好叫我師父,亦冇收過呢到嘅人錢去算命。如果大家唔介意,可以留低出世時間(最好係數字時間。包括出生地,我睇算用真太陽時),我可以睇睇

通常開親呢類post總有啲unexpected嘅人出現,所以有幾類人可以先出返去個post啦
1 認為我係國安或者係黑警
2 反玄學、迷信之類嘅人(大家立場唔一樣,冇必要喺到嘈)
3 覺得too long didn't read嘅人,sorry我嘅作風就係咁

建議大家用tg問,記得喺tg入面講你係第幾個留言,否則唔覆。暫時唔幫CD-ROM睇住,同埋
就算用留言問都好,記得加密

閒日我要返工,唔駛喺日頭等我reply啦。六日會覆返多啲。曾經有睇我解盤嘅巴絲都可能注意到,我係鐘意詳細啲去解一個盤,所以我解嘅時候亦會嘗試去解埋你嘅過去(八字為主,加少少斗數輔助),有錯歡迎指出。嫌我長氣就冇辦法啦。亦因為咁,我暫定解盤解到呢個post第5頁嘅最後一個留言,之後再睇加唔加場。歡迎之前我解過嘅人返嚟再問。如果對命理有其他問題,就喺呢個post到交流吓啦

有部分問題我係唔會答,包括合盤,生死,流年詳解。自問功力未夠,唔想誤導你哋。如果我唔識,都會直接同你哋講
開始之後講吓我對術數同我接觸到嘅算命經驗:

算命係古代中國五術之一,而五術之源嚟自易經,講緊古人對宇宙萬物嘅觀念,跟住先衍生各種應用,包括算命。但佢本來係巫術嚟,有宗教信仰包含入面。所以我唔鼓勵大家鑽牛角尖,唔好見到自己命好就得意忘形,見到命差就灰心喪志,用一種保持開放同啟發嘅態度去睇呢件事就自然睇得開。世界上未知嘅事物好多,有我哋理解唔到嘅事一啲都唔奇

再睇命運為何物:

我睇緊民國時期嘅術數大師徐樂吾先生嘅著作,佢喺注解「子平真詮」嘅自序係咁寫
《子平真詮評注》竣,客有以袁了凡造命之說進者,曰:“命而可造,則命不足憑也。且子素習佛家言,如云命定,則命優無妨作惡,命劣為善無益,有是理乎?夫命之優劣,孰造成之?孰主宰之?須知以宿世之善因,而成今生之佳命,以宿世之惡因,而成今生之劣命。命運優劣,成於宿因,此為有定者也;今世之因,今世即見其果,此命之無定者也。嘗見有命優而運劣者,有命劣而運佳者;命如種子,運如開花之時節。命優運劣,如奇葩卉,而不值花時,僅可培養於溫室,而不為世重;若命劣運劣,則弱草輕塵,蹂躪道旁矣。故命優而運劣者,大都安享有餘,而不能有為於時,此宿因也;若不安於義命,勉強進取,則傾家蕩產,聲名狼藉,此近因也。故命之所定,功名事業,水到渠成;否則,棘地荊天,勞而無功。至於成功失敗之程度,則隨其所造之因,有非命運所能推算者,或者循是因而成將來之果,定未來之命,則不可知矣。是因果也,造命也,命理也,其理固相通者也。子曰‘君子居易以俟命’,又曰‘不知命無以為君子’。《子平真詮評注》者,知命之入門方法,亦推求宿因之方便法門也。”客無言而退,因錄之以為序。

呢段嘢已經係比較淺白嘅古文,有讀完中學嘢都大概會明佢講咩。文中大意係講徐樂吾先生點樣去回覆主張了凡四訓論述嘅人(呢本書,又或者呢啲人成日强調只要多行善積福,就可以消災解厄)。最後提問者都諗唔到點反駁就自己走啦。然後呢段故仔就寫成書嘅自序

徐樂吾嘅觀點講得好清楚,以下係部分重點:
1. 如果命可以自己造,咁你條命用乜嘢做依據?你嘅命運係累積自你嘅前世今生嘅各種因果。今世做嘅善因惡果,未必喺今世到報㗎(你睇好似老慒董、柒婆同誠哥呢啲香港權貴,勞役香港人成世,佢哋仍然咁得戚,如果善惡係現世報,點解佢哋仲未有報應?佢哋都嗰頭近啦喎),而我哋所得善報惡報唔由我哋定。呢段文唔係叫你命好就可以壞事做盡,命差就自我放棄而唔做善事,因為人嘅所作所為,會不停喺到輪迴

2. 中間大致上係講解命好運唔好,或者倒返轉嘅時候嘅情況,回應返第一點所講嘅宿世因果關係。命好比種子,運好比點樣引出最後嘅花同果,最後開出咩結果,要睇命同運點互相配合。如果我哋夾硬逆天而行,明知不可為而為之,最後多數係慘敗收場。順天者昌,逆天者亡

3. 上面兩點講到人生咁悲觀,一切好似冇得自由作主,咁我哋係咪不如等死?唔係。「君子居易以俟命,小人行險以徼幸」,君子會忍耐到機會到嗰陣大展拳腳,小人就鋌而走險靠僥倖成功(我當然唔想大家去做小人啦)。由呢幾點可以推導雖然我哋決定唔到我哋今生嘅富貴貧賤,但係一生之中我哋其實可以預見嚟把握機會,或者化解惡果,所以呢個先係要算命嘅重要原因,同埋算命應該要知啲乜嘢
不過,市面上有好多「師父」不學無術,恰啲問命者唔識,成日作故仔,又或者擺出一副「天機不可洩漏」嘅「高人」姿態,被人問到一啲佢哋唔識答嘅問題,或者人哋反駁佢講錯嘢嘅時候,就支吾應對,或者話唔答。最可恨嘅係佢咁樣就收你好多錢,又俾你叫佢一聲做大師/師父

我嚟算命唔係想聽啲「師父」講廢話,我初初接觸命理都有遇過呢啲「師父」hea我,喺到講「你過好辛苦呀」、「你性格唔易信人呀」、「你呢幾年過得比較亂」,呢啲模梭兩可又膚淺嘅答案,我不如自己Google啲算命app唔好?或者我搵麥00去講犯太歲算啦。一個好命理師最好你不如話俾我知,我有冇發達嘅機會,成就有幾高?我幾時娶/嫁到人?我個仔將來有冇出息,晚年我有冇依靠?呢啲係作為人都想要嘅願望,會問係好正常,呢啲答唔到嘅都係假師父

你想知個師父有冇料,不妨喺佢講故仔之前,直接問吓佢「我條命嘅用神同格局係乜」(如果你有小小八字嘅認識)、「你覺得我細個讀唔讀到書」呢啲問題,講唔到或者答錯叫佢回水

有人話過我長篇大論拋書包。我而家唔係師父,只係抱住一個交流嘅心態去分享,所以想毫無保留去去解。更何況,如果我啲「之乎者也」係講錯嘅,各位「師父」隨時指正我都冇問題。不過,你要搵到理據去支持你嘅論點同的確係針對返八字命理嘅問題先

而家隔離都有個八字post,我雖然睇過嗰邊樓主嘅算命方法,的確有唔同意嘅地方,但畢竟我唔肯定清楚佢嘅立場同有冇偏向某啲門派,所以評論唔到更多。各位自己判斷啦
第一個
第二個
第三個
第四個
Lm
第五個
Tg 問
第六個
支持巴打
基本對盤都唔做就收人錢既師父太多
利申:睇紫微斗數
第七個
Tg問
第9
第11
第12
第12
#21 個留名先
TG問你
各位好,暫定#4-7會喺星期六解完
我睇吓盤先,各位晚安
第17位
19??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞