歐美主流樂壇集中吹水區 [2]

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
唉,買唔到Ed sheeran飛

咁搶手!?
我記得佢上一次黎開show有人係悶到中途離場喎

我上次有睇,個場都唔full
今次突然成班人搶飛

有6,7成應該係炒家啦
見佢依家咁紅
zayn是最好的

Little Mix首歌views 後來趕上追過左5H

巴打你好忙喎
E3兩邊走

巴打你好忙喎
E3兩邊走

係囉
睇多兩眼原來又係你開post
一向都好鍾意Lorde,最近發現原來佢有cover過david bowie嘅life on mars loop左好多次啦
https://www.youtube.com/watch?v=YQX-3mbwvSo

巴打你好忙喎
E3兩邊走

係囉
睇多兩眼原來又係你開post

其實唔難
so katy perry最近係咪知道自己新碟銷量唔掂
依家又表示公開同britney taylor道歉
係咪想瘋狂刷頭版
#道歉天后

正想講
又話鐘意gaga同lana
係正發專後先講 好難令人覺得唔係炒作
佢越講我覺得佢越扮野

我諗都唔係扮嘢嘅
佢係2012係所有人都批評lana嘅時候已經話過好鐘意佢 我諗佢地係識 之前有一齊去coachella
係咪想瘋狂刷頭版
#道歉天后

正想講
佢越講我覺得佢越扮野

我諗都唔係扮嘢嘅
佢係2012係所有人都批評lana嘅時候已經話過好鐘意佢 我諗佢地係識 之前有一齊去coachella

就咁睇落我覺得KP份人點都好過TS
TS係嗰種會起背後做埋晒啲小動作 笑騎騎放毒🐍 嘅人

: 唔係兩人嘅fans 但兩邊啲歌都會聽
https://www.youtube.com/watch?v=eXDU9um19HM
The Weeknd - Secrets

專輯最愛歌曲終於拍到MV
但係點解咁L短
係咪想瘋狂刷頭版
#道歉天后

正想講
佢越講我覺得佢越扮野

我諗都唔係扮嘢嘅

Taylor 寫得出 fifteen/Blank Space 證明本人都唔會蠢得去邊,只不過大家對佢形象都仲係Country Girl之類的純情少女

Katy好明顯個人同啲歌一樣直來直去冇咩智慧,但係好符合到Real America Dream Girl 嗰種氣質

Yes! Yes! SZA衝衝衝!!!!
#狙擊KatyPerry冠專大行動

寫wonder
Witness得翻四個國家排第一 跌得咁快
如果冇將專輯捆綁門票買 首週會唔會十萬都冇
係咪想瘋狂刷頭版
#道歉天后

正想講
佢越講我覺得佢越扮野

我諗都唔係扮嘢嘅

Taylor 寫得出 fifteen/Blank Space 證明本人都唔會蠢得去邊,只不過大家對佢形象都仲係Country Girl之類的純情少女

Katy好明顯個人同啲歌一樣直來直去冇咩智慧,但係好符合到Real America Dream Girl 嗰種氣質

Taylor嘅純情少女形象反而讓佢得到大量粉絲盲撐,某程度上反而幫到佢
係咪想瘋狂刷頭版
#道歉天后

正想講
佢越講我覺得佢越扮野

我諗都唔係扮嘢嘅

Taylor嘅純情少女形象反而讓佢得到大量粉絲盲撐,某程度上反而幫到佢

將情場玩家當純情少女係咩玩法
係咪想瘋狂刷頭版
#道歉天后

正想講
佢越講我覺得佢越扮野

我諗都唔係扮嘢嘅

啲人覺得佢幾靚女唱歌又好聽咪多人鍾意囉 十個歌迷九個wfc佢份人/佢性格

正想講
佢越講我覺得佢越扮野

我諗都唔係扮嘢嘅

啲人覺得佢幾靚女唱歌又好聽咪多人鍾意囉 十個歌迷九個wfc佢份人/佢性格

盲粉表示真心鍾意佢啲歌 同埋ignore佢性格 不過由佢食咗loki之後我就開始有啲頂佢唔順
係咪想瘋狂刷頭版
#道歉天后

正想講
佢越講我覺得佢越扮野

我諗都唔係扮嘢嘅

但咁樣解釋唔到佢嘅人氣同埋收入
"幾靚女唱歌又好聽"係重要,但樣靚過佢,唱歌好聽過佢嘅人大有人在,就係唔能夠到達Taylor級數成就
Taylor聰明係事實,佢係好識做公關,例如見到今次佢連tweet都唔駛就有大量媒體報道佢重返spotify
反觀Katy今次為搏headline而做到咁核突、明顯,睇得出佢已經技窮

我諗都唔係扮嘢嘅

"幾靚女唱歌又好聽"係重要,但樣靚過佢,唱歌好聽過佢嘅人大有人在,就係唔能夠到達Taylor級數成就
Taylor聰明係事實,佢係好識做公關,例如見到今次佢連tweet都唔駛就有大量媒體報道佢重返spotify
反觀Katy今次為搏headline而做到咁核突、明顯,睇得出佢已經技窮

中肯
老老柒柒,TS係八婆但KP又會好得去邊,孰是孰非都過左咁耐(我指上次佢提返bad blood件事),提黎咪又係因為出碟要炒新聞
比較佢兩個人格做乜 食呢行飯大家都係做show
利申:TS盲粉

我諗都唔係扮嘢嘅

中肯
老老柒柒,TS係八婆但KP又會好得去邊,孰是孰非都過左咁耐(我指上次佢提返bad blood件事),提黎咪又係因為出碟要炒新聞
比較佢兩個人格做乜 食呢行飯大家都係做show
利申:TS盲粉

蝗語
Ts係真係醒目既 其實佢一直都無講到啲beef個主角係邊個
久違的 #單曲系列 之打風夜

Everything Now – Arcade Fire

https://open.spotify.com/track/07Ugv4TA7PvQfoqetnmLrS

9.5/10

目前為止本年度最動人的Dance/Stadium Rock大作,Daft Punk的Beat,Pulp的Bass,然後ABBA的致敬,最重要是AF自身對人文關懷的理解,在現在這個時候聽到一首如此美好的作品實在太好,雖然開場有點「歡樂滿東華」或者「XX保險」老套的感覺,但在宏大無比的內容下整個鋼琴的質感都變得閃閃生輝,然後還有「尋找他鄉的故事」系列的長笛,在此處變成了最有靈氣的東西,我都想像到一個快樂的小孩一邊吹奏一邊跳舞,然後還有好玩的Bass,Groove,以及主唱的Vocal,整首歌不論任何一個地方都已經達到一種「永恆」的質感,復古(老套)的感覺也只不過因為它聽起來是那麼的親切動人,尤其Bridge的萬人La La La,這是整首歌最動人,最令人熱淚盈眶的Moment ,請Arcade Fire 7月新專Slay爆整個Indie界,以及整個流行樂壇。

2U - David Guetta Ft Justin Bieber

https://open.spotify.com/track/3A7qX2QjDlPnazUsRk5y0M

7.2/10

There For U的升級版,David的表現可以聽出上一批以及新一批DJ製作思路,即使Future Bass都造得像Heart Attack一樣,不差,但使主歌變得太沒看頭。
Justin本身都Carry唔到本身繁複的製作,即使他比起Troye之流歌手已經用盡九牛二虎之力去托起歌曲本身都不太成功,Well~ 起碼你試過。

Sober – Lorde

https://open.spotify.com/track/7LAkvyogiJ5zQOYPh56QQb

6.9/10

用最古怪的咬字發聲,最迷人的Horn,最詭異的Beat去大談派對過後的悲劇人生,沒有任何令人出戲/奇怪的地方,只是太平淡而言。

Cut The Feeling – Carly Rae Jepsen

https://open.spotify.com/track/11dFghVXANMlKmJXsNCbNl

6.9/10

原本可以很私心的給一個大好評來慶祝她回歸,但這種少女到令人膩掉的復古配置也差不多要停停吧,Lucky Star式的開場大加分,但副歌寫得不太好,感覺太刻意的Release Power,但也足以證明Carly確實為一位稱職的Power Pop歌手。

Strip That Down – Liam Payne Ft Quavo

https://open.spotify.com/track/6EpRaXYhGOB3fj4V2uDkMJ

4.0/10

開場走鬼小販般的「Quavo!」已經喜感十足,然後很好笑的是Ed Sheeran把自己做不到的性幻想打算交給這位外表很Hot的前One D成員,悲劇的是Liam整首歌都像陽萎般表現,結果副歌變成了Ed 自己用一貫方式自High,就如在看那些搞笑AV一樣:你以為會同到Liam Payne打炮!?我給你一個Ed Sheeran,結果最後好笑多於性感。

文: AZ巴
https://www.facebook.com/johnnymusicthings/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞