日本執政黨自民黨總裁/日本新首相選舉討論區[1]

252 回覆
3 Like 1 Dislike
立場の弱い相手に対する恫喝 → パワハラ体質
エゴサーチで前もって国民の声をブロック → 誹謗中傷だからと嘘をつく
非難決議のアンケートと護る会の質問書の回答を拒否 → 失礼な態度
その後、批判が多かったせいか回答すると変更 → ブレブレ
討論では答えに困ると、「議論が必要」とごまかす → 不勉強

笑左, 見個日本人咁留言
難得有個講嘢直接唔兜圈、思路清晰嘅日本政治人物,我都想佢贏
我支持河野
求翻譯❤️❤️❤️謝謝美麗的c打
真係估都估唔到河野一參選就露哂底,之前因為佢防衛相嘅表現都幾睇好佢,點知又家族親中又唔肯承諾唔增稅,真係不了

適逢100代首相,就算唔係日本人都希望高市選到,出個女首相。改吓近年死氣沉沉嘅氣氛又好,履行承諾整頓mass media業界亦好。近年日本傳統媒體愈嚟愈垃圾,新聞嚴重左傾,nhk,jnn,ann帶頭奶共搞偏向報道;nnn,fnn依兩間傳統右派又唔爭氣走去親韓,地上波新聞得tv東睇得過。
姐係咩
東京都,神奈川等等係河野所屬派系地盤之一
而家投佢嘅百分比分散左更多

話唔少人驚佢個最低年金政策

而同東北啲同核產業有關嘅都道縣,都有3人因為佢個廢核政策轉投岸田
求翻譯
自民党石破派は27日、休会中だった山本有二元農林水産相が退会したと発表した。山本氏は17日付で鴨下一郎事務総長に退会届を提出していた。これにより、同派は16人となる。

石破都唔選啦最好多啲人走到解散
唔好再話河野對中強硬

喺選舉時間講句鷹d 既措辭都唔夠膽

上台更加唔洗諗
希望有啲票可以俾到高市入第二輪啦

第一百個日本首相係女性都幾好
除非係拉倒河野,決勝由岸田 vs 高市
否則就走向二階想要局面,有暗湧

岸田第一輪過唔到,有份投佢嘅若手派,例如黨風一新會。
本身就想要改革+同安倍系不和先會出現,佢地未必跟大局轉去支持保守派嘅高市。

相反安倍未算好支持岸田,但又未去到敵對。安倍可能為大局幫岸田谷票,再暗中deal 到條件
唔計野田,最撚垃圾係佢
No,

黨風一新會係不滿大佬政治決定一切,想自主投票。
唔代表政政冶立埸/不滿特定邊個

一個簡單嘅例子就係杉田水脈 佢係保守派+安倍忠實支持者 但亦係黨風一新會嘅成員

其實係睇岸田嘅取態
另外岸田相對 河野/高市 ,其實係較少若手支持
福田就係對人事任命,操縱集團投票背後嘅造皇者反感,所以先想俾各人自由投票,試圖改變老人政治嘅局面。
另外有傳係福田派想復興,同安倍系自民勢力角力,就算唔係佢地控制投票局面,都可以視為一種新勢力。

杉田水脈一開始扮保守派+網絡右翼,到呃到安倍提攜佢上位,
上左位就本性盡現,成日玩炎上搏人氣, 係咪玩鳩安倍政權都唔知
咁叫忠實?同安倍一致?
杉田水脈全力support緊高市
我係想舉例黨風一新會不乏高巿支持者

而且宜家所謂安倍系 同黨風一新會 谷垣group性質相近

係由思想/政策集合 (保守右翼)
而唔係真正利益集團/派閥
竹下派自主投票,但主要支持岸田

竹下 其中40 + 岸田 47 + 細田其中30 已經 117

希望高市黨員真係如同果份民調所講 高岸田10% + 二階真係想阻擊岸田 灌票俾高市
黨風一新會 收左3類人
1.同福田一樣嘅若手, 二世代, 想改革政治老人局面
2. 唔知投咩又唔想入派系嘅人
3. 係安倍傘下但隨風擺柳嘅人

杉田水脈要支持高市有好多理由啦, 女性, 話題炒作佢不嬲最叻

福田背後真正目的玩緊咩冇得估 (復興定真係純粹做多派集合體)
谷垣派咁多年恨鐵不成鋼, 多過原來就想咁
高市+岸田聯盟已經結成
邊個入到第二輪就支持邊個

細田+岸田+竹下已經 差唔多45%票 仲未計無派閥
同其他派閥嘅遊離票
河野嘅總裁妄想已經化作泡影
岸田應該更加大可能?
係 特別係獲得左大部份舊竹下派支持之後

但黨員票一日未開
一日都未知結果

雖然我並唔睇好岸田 佢實在太優柔寡斷 冇啲決斷力
但至少可以避免到最壞嘅結果

始終都係希望高市做
年輕人係咪都唔鍾意高市?

我有個日本朋友直程話唔鍾意自民黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞