日本執政黨自民黨總裁/日本新首相選舉討論區[1]

252 回覆
3 Like 1 Dislike
其實我好懷疑岸田係黨員同一般民眾嘅支持率
佢嘅優勢在於派閥同地方勢力大佬

但一個網絡聲量近乎為零,書又冇人買嘅人
一般黨員/民眾支持率真係同高市差唔多?
始終覺得啲派系大佬最終講掂數畀邊個做
其實今次明顯派閥嘅影響力喺度崩潰緊
若手議員佔咗3分之一 佢哋嘅票其實派閥大佬好難完全控制

無派閥已經64個 扣除細田派 俾剩低所有派閥都仲要多

7個派閥入面 除咗岸田同石破派 全部都同時有人投票比唔同候選人

最簡單嘅例子就係二階派 你話二階幹事長親中 但二階派至少有10個人支持高市
高市早苗
岸田起碼上年參選過 又有自己派閥 做過防禦 外務大臣 選前知名度肯定高過高市 不過睇岸田表現真係好平庸
安倍撐邊個就係指標
有個消息傳咗出嚟

二階為咗阻止岸田有機會做總理

打算叫二階派全員第一輪投高市
第二輪先轉投河野
結果高市第一輪過半
第一輪無人可以過半架
保守派得60% 分裂成兩半
改革派頂多25-30% +河野麻生派出身 以前名聲大 +多15-20% 但又俾野田𠝹左3-5%
高市早苗係咪無咩可能做到首相
入到第二輪就有機會

假如今日個消息係正確嘅話 機會又大咗
二階同岸田有仇 佢唔會想岸田做

而家密謀打算第一輪將所有票灌落高市度
務求第一輪直接淘汰岸田
高市支持度一路升緊 而且未到開票日 無人知高市同岸田邊個多票啲 最終票差應該唔會差太遠
仲有河野太郎, 對經濟計劃冇未來方向
俾人屌到傻 仲玩年金改革, 核電改革
即係提高消費稅, 唔用核電

之前為左同中國友好, 話可以讓左舊石(尖閣諸島)出去
又俾人傳返幾年東盟個陣戴毛澤東心口針同支那代表合照之類

4個入面最親中同軟係佢

而家走出黎支持台灣加入TPP, 好明顯想救形象
佢係年青人形象係唔錯, 不過依班人大家都知, 投票率一直都唔高
同埋環球網最好評就係河野太郎
希望高市會贏啦
有無相關新聞睇下
讀賣新聞對各人評價

河野係最有自信同個人魅力, 但支持度高, 自大一面就出晒黎
而且政策內容空泛 ,但處理黨內人際關係可能最好係佢

岸田睇得出好努力, 發言時減少左好多以前俾人覺得冇自信形象
亦都好盡力用筆記同圖文解釋自己政策, 但演講始終俾人太平庸感覺
冇乜野突出

高市好識得利用演說製造危機感, 形容對外係笑裡藏刀個種鷹派角色
https://news.yahoo.co.jp/articles/21d20345fdd7b14aa470fa0d26840663dd50365d

可信性成疑 但ni種新聞無可能確認是否可信

就可能性而言 二階係真係做得出
一來佢同岸田有仇

二來 二階係最賤ge果種政客 爲求利益不擇手段 為國民服務就一塌糊塗
權鬥,為自己爭取利益就最擅長
河野最有自信同個人魅力

問過高市未

河野講政策,回答記者提問嘅時候根本就心虛,因為佢唔係真心相信嗰套 而係為咗選舉特登調整嘅。邊忽有自信
冇話高市好差, 但佢層面貼地啲一般民眾易俾佢包裝呃到(未答政策之前)
黨內未必受佢個套, 加埋佢自己on9炎上
日本端子收中共好多錢->河野家族生意->唯一唔批判中國嘅參選人->NOW

死也不敢批判中國的河野太郎, 親中血脈外 還有金錢罩門
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=780&t=6457579
河野啦我估,不過可能搵岸田做副首相?
最奶係佢,唔意外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞