日本執政黨自民黨總裁/日本新首相選舉討論區[1]

252 回覆
3 Like 1 Dislike
河野最有機
我見啲日本仔講河野親中

河野氏、親族企業の中国との関係「政治活動に影響全くない」
自民党総裁選に出馬している河野太郎ワクチン担当相は21日の記者会見で、親族が経営する企業と中国企業との関係性から、首相に就任した場合の中国政策への影響を懸念する声がインターネット上の一部で出ていることについて「私の政治活動に影響を与えるということは全くない」と明言した。同社株の保有についても「資産報告を毎回しっかりやっており、何の問題もない」と答えた。
https://www.sankeibiz.jp/macro/news/210921/mca2109211224008-n1.htm

高市早苗就同蔡英文zoom傾計, 似4個中最反共既就係佢
https://www.youtube.com/watch?v=5TdHu3-jaxo
當然最理想就係高市當選啦。但日本社會應該好難接受女性做首相,再加埋河野政治世家嚟,如無意外應該係佢
我記得河野自己都話自己同家族對華政見唔同
野田聖子關注女性與弱勢政策,主張擱置南海爭議
日本入口石油唔經南海? 日本同東南亞國家D出入口都經南海WO阿姐
佢嚟𠝹高市啲票姐
上鑊接入任安倍個選舉個陣唔係話岸田奶共架咩
河野太郎

對中強硬?
呢個係咪笑話嚟

-同親中派石破合作
-唔認同美國喺日本佈置中程導彈
-指日中對話非常重要 可以喺中美對抗嘅環境之下發揮日本嘅外交 (簡單講就係騎牆)
-俾人質問海警法修訂 不置可否
-唔認同攻擊敵方基地嘅概念(當然係指中國) 因為係昭和概念
-俾人查出家族企業同中國有非常深嘅聯繫

罄竹難書
根本鬼到阿媽都唔認得
其實係𠝹河野

一個改革派到俾人話係自民黨入邊嘅立憲民主黨員嘅人邊有可能𠝹到保守派嘅票
佢老豆幫緊河野拉緊竹下派參議院嘅票
你話有冇影響力

嗰啲說話聽吓就好
仲有河野個經濟政策根本0分

否定安倍經濟學 要行緊縮財政 減少對市場嘅干預

但同一時間又要搞國民年金 問佢資金係邊度嚟 佢又唔夠膽答 喺度遊花園

加上只有佢一個對保證唔會再加消費稅有保留 (其他三個都承諾唔會再加消費稅)
就估到資金梗係想從增稅 攞返嚟
咁樣搞根本就唔掂
https://news.yahoo.co.jp/articles/7106f233ec053311d034de94a8ed98a382225c92

連對中國人權譴責問題都唔夠膽答 唔同
暫時河野第一輪過半機會都唔大 第二輪無論係對上高市定岸田都係46開 睇過咁多專訪都係覺得高市最掂 而且仲係支那最憎既極右
真係第一個女首相
呢兩比人挖返佢幾年前係東盟會議載毛賊、天安門徽章,奧運個陣班強國運動員先啱啱發生過,宜家啲人仲記憶猶新,網上啲人好擔心佢賣日
難 岸田不論黨員票同國會議會票都比高市有優勢 而河野加埋票數肯定夠前二 而家係睇岸田同高市邊個過到第一輪邊個就係首相
唔好河野就ok
但網上世界同日本民間係有啲距離
網上世界有幾反映到民間諗緊咩野都係存疑
黨員票其實唔一定
你知道mass media對高市敵意極大 民調睇下就好
而且亦有民調高市比岸田高

有議員街頭民調過
大概係河野 40-50% 高市 30-40% 岸田10-20% 野田5%左右
前幾日唔記得係邊到睇過自民黨黨員既電話調查 河野都係領先好多 岸田同高市就差唔多 但仲有近2成人未表態 好睇剩低d人點揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞