理大新生必修國安教育 唐英傑案例教材 校方:須考試至合格為止

87 回覆
3 Like 143 Dislike
理大新生必修國安教育 唐英傑案例教材 校方:須考試至合格為止
2021/09/20 - 18:40852

立場報道
香港理工大學早前指,新學年已將國安教育列為大學一年級本科生的必修課程。理大協理副校長(本科生課程)石丹理今日( 20 日)表示,佔 3 個學分的大學必修課程將設 3 小時面授課堂教授國安法,包括國安法來源及有關憲法、基本法知識等;亦會以案例包括唐英傑案講解,「學生要知道有咩係國安法視為有問題行為」。石丹理又說,2022/23 年起會將國安教育納入研究生必修課程,並以網上形式上課。

石丹理表示,大學一年級本科生需必修國安教育,包括本地及非本地生。石續指,佔 3 個學分的大學必修課程 Tomorrow’s Leader 原有 39 小時的課堂時數中,當中將有 3 小時面授課堂講解國安法;講課將教援國安法來源、中國歷史、近代史及有關憲法、基本法知識等,「學生要知道有咩係國安法視為有問題行為,國安法四大罪行一定會教和說得很清楚」。課程亦會以案例包括唐英傑案講解國安法。「因為審了的案例比較少,但肯定會講,因為法庭判決了就屬於哪方面的罪行,我們希望會幫助到學生。」

石丹理續指,課程亦要求學生完成選擇題測試,在 20 題中答對 16 題為之合格,學生能多次進行測試,直至合格為止。

明年起國安教育納入研究生必修

石丹理又說,2022/23 年起會將國安教育納入研究生必修課程,並以網上形式上課,「希望佢(學生)認識呢啲知識,唔好踩條線。但最尾佢守唔守法,都係佢個人意願。」石強調尊重學生,「但唔希望學生行咗一步,要承受好多後果。」

《立場》早前獲得的課程資料顯示,課程中有關守法的課題加入國家安全及港區國安法的基本知識,課題簡介亦要求學生學習守法為一種領袖素質、守法的領袖和對社會負責的領袖對專業人士和社會的重要性等。而課題的參考書籍包括《港區國安法》。評核方法列明學生要完成有關守法及國安法、全為選擇題的小測並獲得合格成績,但不會計分。
什麼野雞學府 如此糟糕惡毒,入到先講
代師弟問 而家quit唔交學校費 會唔會有理大收數組成員上門逼債
外國學生:國安教育?咩鬼嘢嚟
革命無罪
造反有理
嶺南(已跪)

浸會(已跪)

理大(已跪)

下一個是?(賠率)
中/科 3
港大 4
城大 2
樹仁 1.5
理大是甚麼野雞學府!
理大=支那人樂園
樹仁唔係ugc反而唔駛跟咁足
未搵到人(教)食呢隻死貓
你估內部冇安排緊咩
得56k 上網,點夠網上學國安法呀?
你嘅意思係四個14k黑社會=56k=理大?
老加認同
你會唔會太睇得起d大學

驚你破產
我賭緊下一個邊個跟
肯定都要跟 否則違反國安法第十六條 大把人可「舉報」大學冇教國安---》違反國安法原文---〉追責校董會
港大點會一賠4
1.0000001啦
港大個ug5 要加/改 今年真係改唔遲
人治年代 規矩仲有意義咩
跟足U reg做 割同炒學生會又邊可以做得咁快
我好好奇可以點加 係咪CCGA咁樣嘅CC?定好似CAES之類嘅?非中港澳台之學士學位學生,是否也要讀什麼是顛覆國家政權罪?好鬼癲,如果我係外國學生(包括韓國、東南亞)我絕對唔會嚟陪港大癲

等全世界唔認你張cert啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞