Colgate 官方竟引用內容農場《每日頭條》傳達蛀牙治療資訊

23 回覆
29 Like 3 Dislike
可能佢比$每日頭寫

之後有咩事... 佢只係(引用)
少好多責任呀
問題係佢引用緊一個無公信力、臭名昭著嘅網站,仲要係內容農場

其實你知唔知內容農場係咩嚟
難怪咁多大學生落ref鍾意落kknews
呢個唔係頭條日報
係每日頭條呀
kknews
內容農場呀

即「未經授權下偷人文賺取大量流量同廣告收入」嘅網站內容甚至無驗證過係咪正確
你到底明唔明個問題喺邊

引用相關專業網站或有相關專業人員署名及認證嘅文章並無問題

問題係 kknews 呀
內容農場是指為了牟取廣告費等商業利益或出於控制輿論、帶風向等特殊目的,快速生產大量網路文章來吸引流量的網站。此類網站通常找不到作者、管理者、網站負責人,也不會主動管理產出的內容,對侵權或錯誤內容投訴的處理也很消極。

Colgate 官方引用 kknews,即變相:

1. 默許偷文行為
2. 同 kknews 洗底令市民誤以為呢個係正當專業及受 Colgate 認可之網站
3. 幫 kknews 宣傳令其獲得大量流量及廣告收益

樓上:引用 Content farm 係行業遊戲玩法
點可能會唔 care
引用不明來歷文章仲要係 content farm 會影響自己公司聲譽
追究起上嚟永遠唔會追究到 kknews

咁做根本就係捉蟲入屎忽
cls
到底係邊個行業認同樓上所謂嘅「行業遊戲玩法」(唔 care 文章來源甚至抄襲都無所謂),我諗除咗內容農場本身之外都唔會有企業認同
邊有追住你嚟咬
明明理性討論緊

照 quote 嗰個明顯無 fc 過 kknews 係咩網咩背景
更唔好講佢 care 唔 care
如果知咩料照常理點會唔 care 仲擺個網入官方網站到呢

本身 content farm 呢樣嘢就係「此風不可長」

Colgate 呢啲專業牙膏品牌引 kknews 會令更多人誤信佢係可信來源

你唔應該話係咁咖啦
「人哋醫學 and/or 美容行業都係咁」
成隻港奴咁
應該正視問題

個問題就正如我 #12 所講,就不再重覆了。
支持樓主,留個正皮畀你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞