《懶人包》話你知點解澳洲唔買法國艦,走去同英美組聯盟

126 回覆
154 Like 4 Dislike
咪就係法國潛艇

睇完 俾我都覺得法國潛艇做乜鳩
其實日夜趕工造一首戰艦最快可以幾耐出到貨
做乜搵法國整隻船要成十幾年
原來起一架要廿年
因為啲錢就係拿佐去俾啲大愛左膠 拍套垃圾 狼嚎出黎
https://youtu.be/aXQ2lO3ieBA

Pentagon Wars—Bradly fighting vehicles

美軍搞Bradly都圖紙作業,改完又改十幾年,更何況產能更差周期更長既法國船
呢套戲係好多人將喜劇劇情當紀錄片
AIP 長處係有,但實際性係吹出來,同氧氣魚雷一鳩樣,危險性好高,中共死過人
....但法國製造商最快卻要到2035年才能交付第一艘潛艦.....

2035都唔知咩世界,法國佬不溜都金玉其外狗噏多個做,同支那一鳩樣
支共361潛艇係衰係傳統柴油機吸氣(上水面/用通氣管)果一part
AIP講明係air-independent就唔會有吸氣嘅問題
人講你又信,你重以為阿爺個代,潛艇兵只係一班一不怕苦二不怕死根正苗紅嘅工農兵,跟本測試緊AIP
咁Bradley 的確擺唔到一個squad喎

後期型裝步兵6人,美陸軍一個squad係7-14人

俄軍BMP squad係7個人,岩岩好一部車裝曬

Bradley戰績當然好啦,武裝到輕坦咁,加埋美帝科技強訓練扎實,但係本份cab of the battlefields 係悍馬做咗喎
sorry㩒錯負評
其實澳洲同美國佬買潛已經係事實,法國再尻叫都無用啦

不過有關本土就業果個問題,美國滿唔滿足到澳洲要求呢?
法國中世紀積落既老本先hea到姐
英國隻機敏號都玩成20年先成到軍
佢地要鳩叫番比法國人睇
成件事除左英美澳真係太突然外
道理真係唔係法國果邊
咁大型軍購唔係國內造一定比國會啲民意代表屌到開花啦,咁多工作機會,又可以現代化國內工業,你唔係打緊仗急到瀨屎一定行呢招
幻象個妥善率頂盡得六成
法國佬出咗名好識享受生活,喺飲食文化同建築美學上稱霸成個歐洲,但軍事上除咗拿破侖嗰排之外其餘時間都係垃圾咁滯,來來去去一係俾英國打一係俾德國打
法國自己定係台灣先
呢D好睇裝備國
之前有新聞德國台風好似連一半都冇
即喺?
有核武真有用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞