《懶人包》話你知點解澳洲唔買法國艦,走去同英美組聯盟

126 回覆
154 Like 4 Dislike
唔係情況急轉直下都唔賣俾澳洲啦

幾十年嚟第一次轉讓核潛艇技術
係中國太過分在先 一搞香港=撕爛面皮
之前簽約既法國潛艇 由16年到21年都未交到一艘 點計都係核潛艇快
家陣有最大核武國上門幫你整艦,技術贏幾條街,唔駛問法官大人啦
如果依兩隻野後勤仲受唔夠法國氣仲要整多隻潛艇真係唔知講咩好
法國自己檢討下啦
呢個係二戰初期水平嘅情況 (例如VII型U-boat,潛航時間最多係半日14個鐘頭)
二戰後期大型潛艇嘅電池量已經去到可以兩至三日潛航
現代無AIP嘅潛艇大概最多係5-6日潛航 (以4-5節嘅低速巡航速度,如果高速20節以上就最多keep幾個鐘),不過呢個係講緊用傳統鉛酸電池嘅表現

呢個情況主要係因為傳統電池嘅能量密度比燃料低好多所致 (原理就等同Tesla車程比一般燒油嘅車低一樣)
近代出現種技術叫AIP,即係係無新鮮空氣嘅情況下做到引擎燃燒 (無空氣改用氧化劑),能量密度都係比柴油低但係比電池高,配備呢種技術嘅潛艇可以去到十幾日低速潛航 (不過因為AIP引擎出力低,作戰時高速改用電池)
另一條路就係好似日本咁搞高能量密度嘅鋰電池,充滿一次電就可以持續係成個作戰時間內都潛航
我見隔離post有人比喻得幾好,就係幾年前問***訂galaxy s5到而家仲未交貨,而家頂唔順搵蘋果訂iPhone 12
法國佬真係以為自己係軍事大國(講打都係靠僱傭兵咋,你估家陣法軍真係咁打得咩),人地澳洲係無技術,但唔代人地要受你氣

家陣除左話法國自己柒左,真係唔知點形象好

講賣軍火,美俄一向領先全球十九幾條街
台灣幻影想升級但法國要收天價仲有批飛機好似就過期都未更新
法國係真打得,係馬里既平叛行動相當成功,外籍兵團係「收外國人既正規軍」唔係僱傭兵

法國裝備除咗貴之外,都冇乜缺點,仲有個好處係法國收錢辦事,唔理你拎黎做咩,唔似美國會管東管西。

不過呢單法國的確係柒,澳洲唔係台灣,冇得揀要硬食。
澳洲:法國你變得敷衍我
某國已經踩到去澳洲門口

再唔做野等做澳洲省
5點走人happy hours屌閪直落
法國退出北約,借埋港口俾中俄囉
叫美國過幾隻舊款洛杉磯級比澳洲用住先
我想問澳洲以前又冇打過支那 又冇對外殖民 同支那又遠 又冇好似歐洲佬咁屌支那,支那好似成日同佢唔岩(同世界都唔岩)

澳洲係島黎
一比人圍, 炸光纖炸衛星就叫天不應
佢掌握技術先有機會自己殺出條血路
呢套野垃鳩圾…
法國 is a joke
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞