由細到大打機令你學識乜野?

270 回覆
40 Like 248 Dislike
我覺得自己學識點去正確分配資源, 將有限資源建立最大效益
例如玩RPG點去分配能力點數先勁?
AOC開局D農民點分工?
信長到底直出定合成好?
每一樣野都係making decision
做錯決定就會輸game over, 下次就會知應該點做先正確
其實同現實社會一樣道理

https://youtu.be/cunfE6YQpEI
打得幾叻都要落場打拳
要閃,唔好硬食
唔係偏幫邊個, 不過我覺得有打開機個身體反應係快啲
有錢課金同現實有錢
一樣贏在起跑線上
速成
以前啲game無貨金都可以KO到貨金玩家,
而家啲game比十幾蚊引你首貨, 已經可以大幅拋離無貨玩家
有錢就可以做top1
從睇漢化字幕(小學學中文)到英文字幕到聽英文生肉。
從睇攻略練到識睇paper。
從對戰遊戲觀察別人(and自己)集中力既cruve。

為咗攻略、吹水而練習打字(中英文40/min, 220字符)。
從warcraft 練習四則運算(小學)。

從gta (gps) batman, dmc3, biohard (紙地圖)學識睇地圖,原來好多大學生(有男有女)都唔識睇google gps

從合作遊戲學習到「尊重、eq」地位同「技術」一樣咁重要。
速成
點揸車先快
塞冷氣槽打喪屍
學識唔好放棄,越危險嘅時候越要冷靜應對。

唔好輕敵,唔好冒進,先好好觀察對手好緊要。

所有野一開始都好似冇可能,但每次失敗都係一次學習。唔好將失敗睇得太重,失敗係成功嘅必經過程。

只要堅持落去不知不覺就會變強,然後突然你就會成功。

唔好怯,如果迷茫就會落敗。

(由sekiro 同souldborne學番黎。我覺得成類game 都好有哲學意味,真係領會左好多野。)
唔洗一定學到野,
RELAX 下都夠啦
唔好相信仼何一個Teammate
22世紀都仲唔識睇地圖真心CLS
由對鬼刑部死到差不多棄game到剛剛隻狼白金,好明白你講嘅嘢,不過用左14x 個鐘頭完成
Cso?

細個轉電話無咗injustice 個save,思考到數字遊戲玩弄玩家,而唔係玩家玩遊戲。由第二部電話開始無現玩過電話爆肝遊戲,只有電話版踩地雷攝時間用。第三部電話無再down過game,應承咗自己離開家門唔會打機,唔可以畀打機入佔據100%生活。

從安裝遊戲(可能己經係絕響)學習windows 既c-drive 搵到啲咩,少少前導軟件操作,好多實用軟件都係咁上下用法。用excel計三國無雙5馬成長法(試過百場s/l先有一隻頂馬)。
22世紀
未到22世紀
講起世紀,打機學到好多世界簡史,令我由二戰、百年戰爭、三國、中世紀、文藝復興開始學歷史

我成日同大學個ex講,打機令我成績好過你,因為我願意將學科放入打機(好悶架),令我識英文、睇地圖、打字、搵攻略(搵吓mtr,巴士線啫), etc

我都覺得大學生唔識睇用地圖好痴線,真係少打機到咁?
等夠鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞