覺唔覺得香港停車場泊位嚴重不足

263 回覆
327 Like 35 Dislike
冇衝突架喎, 揸住張單ikea嗰層免費上落貨, 可以順便接埋屋企人
所以我上面都有講
政府係默許泊街, 得閒路過收下租金咁解

跟本唔係趕盡殺絕叫人唔好揸車
而家香港D天氣,見一見個太陽都濕晒,吹住冷氣塞廿分鐘好過哂五分鐘太陽
幾十米路邊駛5分鐘
不過都明既, 好多人時間唔值錢
因為同老婆仔女去行街本身都係浪費時間行為
排緊隊嗰班可能係享受緊難得既私人時間
正解,播下歌煲下冷氣幾過引
落車再同老婆講,好辛苦搵到個位,一陣一出lift就上車喇
車太多
坐巴士的士啦
唔好揸車
連登真係一個好特別既地方,
明明樓上好多人呻冇位要排隊屌曬鬼,
然後有人話好享受排隊, 係私人時間
雙租雙牌費起碼
最好限制埋車既brand
等d社會垃圾仲話公屋富戶揸林寶咁巴閉
又唔見佢話少一半人就唔使起咁多樓
咪個撚個出曬貨 van做腳車
加d附例唔係商用捉到就車都劏埋佢
人人都做個新牌仔 唔揸多d點學? 典型廢佬老屎忽思想
唔俾人揸車?
即係要助長的士依個行業呀?
有啲地方唔揸車去唔到㗎。

其實搞好啲汽車配套好過啦。
你睇啲賣成千萬嘅樓先得10%住宅數目嘅車位,其他人會泊邊?

仲有就係set難啲個考試,令司機質量提高好過啦。
司機質量提高,變相唔洗政府做咁多嘢,因為啲司機自己搞得掂。

其實通常塞車都因炒車而起,又或者某路段有樽頸。
啲出入口設計唔好
條路設計差路面唔靚,司機自炒,當然都關司機質量事。
路牌指示唔清楚,加上啲白痴司機亂咁揸/急停揾路害人。
終極問題係人太多地太小
唔見你屌柒啲dc9同小巴佬?
最撚閪喎
而呢啲起碼都3年牌以上
大撚部分dc9可能超過20年牌,咪一樣甚至仲閪
就係你條仆街報驚
質你老母量咩
我都想問佢司機嘅質量(mass)提高有咩用?
係咪因為Force = Mass x Acceleration
啲人買唔起樓 都買返架車玩下啦
唔係連登係咁
而係啲中佬真係咁諗野

介意排隊一早學你話齋去左第二個場啦
好似去APM, 我就一定泊6期,啲位多撚到求其泊都得
或者直頭搭返巴士

不過去到旺角 油麻地 佐敦呢區就真係有錢都未必有得泊
同意香港係唔夠位泊
但唔好幫班違泊撚揾藉口係因為唔夠位先泊街
當然唔可以完全排除有時因為真係冇位最後逼住擺街
但大部分時間其實啲車場係有位嘅 啲人咪一撚樣泊撚滿晒係條街

見你講大埔 好似大埔中心咁 大中冇車場咩?
超級城A, B, C區車場、多層停車場、大廣停車場、大元邨停車場、翠屏停車場、昌運停車場
係咪由朝到晚都爆先?
我成日一去就有位 但啲車咪又係泊撚到周圍都係
十字路口海寶至翠屏長期得返單線 超級城大廣長期路邊爆晒
大埔中心根本要拖走啲車
另外近住多層停車場嗰T 字路口要改良
最好禁埋多層停車場轉右,一出場一定要轉左

我試過泊多層車係排隊出閘
排到上5樓,成大半粒鐘,就係因為出面嗰路口塞死左
你估佢唔想咩
少的係香港人就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞