95巴絲入黎食早餐(306)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
香港跟14個國家有工作假期協議,讓18至30歲的年輕人們以旅行為目的打工同時賺取旅費,感受外國生活。日本、英國、澳洲、新西蘭都是較受香港年輕人喜愛的熱門working holiday地點,南韓、愛爾蘭、法國、意大利、荷蘭、加拿大、瑞典也愈來愈受關注。
手眼協調挑戰!由 0 到 1 親手完成 ✨
從 DIY 中享受自製的快樂!
中秋佳節將近,美味的肉片用醃醬醃過,不管是要烤肉或做一般家常菜,都能讓料理滋味更豐富。自己做醃醬,就能依照自己喜好混合各種調味品。今天要分享以豬肉為主食的 5 種醃肉醬作法,大家可輕鬆跟著做並依造個人口味自行增減材料。
疫情之下日本企業普遍實施WFH,不過少咗同人面對面溝通、情感交流嘅機會,同事之間難免會有少少疏離。因此日本企業推出虛擬辦公室嘅服務,將現實中嘅辦公室搬上大螢幕,俾同事化身成虛擬角色喺入面返工。據聞網上遊戲可以打破人與人之間嘅隔閡,令大家更自由咁交流,唔再只是對住冷冰冰嘅聊天室。
除此之外,日本企業為咗俾民眾喺屋企都可以享受娛樂,甚至將大型節慶活動都改成喺網上舉辦,例如每年喺澀谷街頭搞嘅萬聖節活動,由上年開始亦首次喺虛擬世界登場,只要下載專用嘅APP就可以用相去創造自己嘅虛擬角色,再換埋萬聖節嘅特殊衣著,可以喺澀谷街頭同其他玩家交流傾計。另外,活動期間亦有舉辦唔同活動。參加演唱會、睇展覽、睇戲,甚至走入虛擬舖頭買嘢等,都可以喺呢個虛擬世界入面全部實現。
疫情期間少咗萬聖節氣氛嘅澀谷,老實講真係少咁啲嘢,不過改成網上搞嘅方式俾人去玩,搞到小編都好想試吓!暫時官網仲未發表活動嘅舉辦日期,只係暫定10月會正式公開。等疫情平息嘅呢段時期,大家可以先透過虛擬實境技術,試下虛擬日本旅行,話唔定我哋有機會喺網上見面呢~
東京自由行嘅必去年景點之一「台場大江戶溫泉物語」喺今年9月正式結業,令好多遊客都唔捨得!而東京Skytree、吉卜力美術館等出名景點都因應疫情實施入場量體溫、加強室內通風、限制入場人數等措施,希望令遊客玩得安心。
東京由舊年4月底到而家經歷幾次緊急事態宣言,政府除咗鼓勵WFH同視像上堂,呼籲民眾減少非必要外出,同時要求商舖同觀光設施縮短營業時間或暫停營業。不過港日防疫政策唔同,好似日本嘅餐廳冇試過完全唔俾堂食,出入商舖都唔需要填寫個人資料。撳下面連結睇吓東京嘅防疫情況!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞