點解《沙丘瀚戰》咁高科技仲要用冷兵器?

242 回覆
18 Like 158 Dislike
坦克車呢?

老實講 本小說既科技設定 依家睇番係out左,好難令人代入到,以前睇咪覺得行前好多年,依家睇番 基本令人代入唔到,D毒氣咁勁,用無人機投毒仲實際啦
係速度 唔係耐久度

空襲都影左比你睇最後要減速先穿盾
因為有456先,大家都知123個結局,只係睇個過程係點,而個過程唔算好睇,無驚喜。

水準低真係水準左
咁點解唔整個慢野都過唔到嘅防護罩?
你都幾可悲,由第一個post開始問戇鳩問題,大家本身都幾耐心答你,答到你無野駁你就轉話題,其實睇套戲真係好小事,睇唔明唔使咁激氣要不斷針住套戲盲屌

同埋俾啲常識啦個毒氣係係密室近距離先有咁大威力 啊!屌唔記得咗,你連條肥佬點解係天花板都諗唔明
話唔埋現實世界就係跟緊套小說行
而家發展緊AI 已經好多人討論 AI對人類有冇危險性
再耐啲會唔會好似小說入面講 大暴動對人類做成好大影響
最後要停止大發展科技 回歸返人類本身?
其實有
只要知道射入嘅速度界限eg.30km/h
咁設計出專射呢個速度嘅槍咪得囉。
真啊
現實咪又係有陸軍
現實人仲脆弱過套戲入面班人
無人機 同核彈仲勁過套戲入面d機
冇人話delta 部隊果d唔合理?
其實有
只要知道射入嘅速度界限eg.30km/h
咁設計出專射呢個速度嘅槍咪得囉。
人哋支矛有埋雷射槍喺入面wor ching
爆炸型子彈,入左盾之後至大爆炸
又話咩沙漠舞行路。但之後尻行 都無事
個醫生搞咗咁大動作究竟係為物春架。我R晒頭喎呢度。 一個內幕醫生就可以搞到成支軍隊死撚晒。
係好古怪
一啲背景backdrop嘢又解釋好耐好仔細
但係真係關於劇情推進嘅detail就求撚其其

個pacing古古怪怪, 唔係話慢就叫做藝術叫做好戲架 慢得嚟都要拍得舒服至得

好似醫生呢幾幕真係超級1999
完全唔想知佢續集再想點, 吸引唔到觀眾想知

你講得好中。
你試完話我知 我都想知
應該套戲後面太多野講
滅族只係故事最開初
之後主角點樣聯埋d沙漠人對抗封建極權 同時亦玩政治之類先係重點
成班蠱惑仔劈友咁
都唔係啱啱,都差唔多成萬年前
電影冇之後架啦
係啊 有把咁既槍就得
但入盾既速要低過10cm/s
呢個速度下子彈有冇殺傷力?
Um⋯⋯唔、唔好問啦,總之快嘅嘢唔得啦
爆炸型子彈,過左盾之後大爆炸。
有你都睇唔明啦
太慢既飛都飛唔起點鑽入個盾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞