點解《沙丘瀚戰》咁高科技仲要用冷兵器?

242 回覆
18 Like 158 Dislike
啲戰機戰鑑勁高科技
啲設計佢點話點好
問題係套戲個故事唔吸引
搞到觀眾睇睇下都wfc, 你發夢又好叫春都好, 咩家族情仇根本無人想知
係好古怪
一啲背景backdrop嘢又解釋好耐好仔細
但係真係關於劇情推進嘅detail就求撚其其
個pacing古古怪怪, 唔係話慢就叫做藝術叫做好戲架 慢得嚟都要拍得舒服至得

好似醫生呢幾幕真係超級1999
完全唔想知佢續集再想點, 吸引唔到觀眾想知
BTW架直升機其實原理係咪參考蜻蜓,根本一樣
就算dune 唔好睇
都無理由話star war 1 2 3 係經典咁撚離譜嘅
你講star war 123係按故事時間計定係拍攝時間計?
123話哂係盧卡斯手筆
雖然知4-6 fans係唔鐘意前傳
前傳當年啲concept 係創新
正正係我想表達嘅嘢
明明套戲有好多瑕疵位
得罪講句好多方面都比唔上sw
星球大戰前傳啲科技,先進過Luke嘅時代,Luke引退後啲科技又突然超前
搞撚笑樓主返去睇尚氣啦

簡單d講就係作者話事,主要唔係想玩科技
係用科幻未來感包裝既史詩級長篇宮廷小說
其中仲有好多事件係參照真實歷史改篇添
派一班友去捉主角同佢老母就得,其他慢慢炸死曬咪得

你睇下到最後個城市又係炸爆咗九成
就算現實打仗都係海陸空夾擊㗎喇 唔包抄咪走得甩囉
爆門支鐳射槍呢? 唔用黎打人?
把野穿得入盾?
一架車都冇,坦克 火箭炮 手榴彈 都冇

唔撚係AI啦掛,射一炮咩陣都散撚晒啦
你唔見主角要等佢冇左先行咩?比個盾到門咪無撚敵
個陣佢地都冇盾 肉身嚟 梗係等完先行
你真係以為個盾係識反彈
個盾個情況同避彈衣類似,你中咗攻擊一樣會有壓力落你身體,唔受傷都會影響動作,醫生用枝飛鏢攻擊老豆個陣咪有例子囉
ak47 射唔入盾啊
條友識閪咩
返去睇愛回家啦
啲配樂同軍隊打仗畫面
好似睇緊外國版嘅中國古代戰爭咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞