戒煙營

89 回覆
51 Like 2 Dislike
突然進入咗聖人mode覺得煙味好臭。

以前一日十幾枝左右,早兩日突然覺得自己好臭,成陣煙臭味。

今日day2,都係用意志力同戒煙香口膠(Nicotinell)去頂癮。

自從冇食煙,慢慢開始人哋啲煙味都頂唔順。人又咳少咗,少咗痰。

盡量每日上水同大家講吓戒成點

支持
琴日day3

連戒煙香口膠都盡量減少,因為始終都有尼古丁,全日食咗3粒。

啲朋友俾煙我食都拒絕晒,個個都覺得我戒煙係難以相信

嗅覺靈敏咗,冇咩痰,整體感覺上好咗好多。
day4

由朝早十點起身至到夜晚2點瞓覺,全日淨係食咗2煙香口膠。

發覺一路有野忙緊就唔會有煙癮,係冇咩野做就突然有個食煙嘅念頭出嚟

雖然戒得4日,但唔知點解好似已經戒咗好耐
樓主咩程況? 係唔係已經食返
見一路冇人睇就冇繼續打依家都keep到冇食
已經唔知day幾

可以講話有問題頹個陣一定想食,飲啖水深呼吸一下。盡量壓抑自己食煙嘅欲望,個癮過咗就冇事。

唔知自己可以keep幾耐,不過都會盡力做好

希望大家可以一齊做到

我諗都冇咩可以分享落去如無意外呢個post都會自動收皮,自己講唔到嘢咁耐
同你一樣 不過依家我day4緊 本身一日8支
一有壓力就飲水同抖大氣
我都想戒 但發覺半日唔食已經頭痛可以點搞
食iqos
加油樓主
第6日,有時會浮起想食煙既念頭突然間個人全身爽一下,跟住發現自己戒緊煙
加油樓主
每日計住食量,慢慢減
我都係頹個時都想整返枝
雖然之前一日5/6枝唔算多 但頹個時都想食
我都好想戒,其實而家食唔多,一日3-5枝到,不過覺得戒左好似人生冇左一種樂趣
之前戒左2個月又食番,仲要食多左
搵多啲野去排解壓力 可能做運動 行山 影相etc
你人生有段時間用左煙去消除壓力 依家冇左呢樣野最好搵下代替品
你無野做個陣 戒煙唔難
你試下同班frd去飲酒 飲多幾杯個下先難頂
呢排又多嘢煩又大壓力 好想食煙
聽過,真係得?
半年前爆完肺戒左
而家肥左勁多
壓抑得一定戒唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞