花旗銀行沽中環巨舖 銀行業連環賣舖啟示

657 回覆
270 Like 10 Dislike

Hong Kong - August 18, 2021 : People walk past the Des Voeux Road Central in Central, Hong Kong. Des Voeux Road Central was named after the 10th Governor of Hong Kong, Sir William Des Vœux.

近日受惠消費券刺激,本地零售消費市道轉旺,令商舖空置率回落,地舖買賣轉趨活躍,本地有不少銀行趁市旺沽舖套現,背後有咩原因?

據報道指,花旗香港上月以7.1億元,沽出位於中環會德豐大廈逾萬呎巨舖,該行於2004年以3.9億元購入上述舖位,是次轉手帳面獲利3.2億元,升值82%。據悉,花旗香港是次沽舖後租回,而出售物業所得資金將重投香港區,以推動業務拓展。

銀行業大舉沽舖

其實近年不少銀行陸續沽出手頭上持有多年舖位,例如渣打銀行旗下位於上水新豐路面積共3700方呎的舖位,近日以7000萬元放售,最後以4580萬元易手,減價2420萬元,即使渣打劈價三成出貨,但由於早年以1480萬元買入,持貨逾16年,帳面仍勁賺3100萬元。

至於銀行界中以星展銀行沽舖最狠,於年初沽出尖沙咀金馬商業大廈一個地舖,單位的建築面積1,878方呎,成交價8,788萬元。該行早年以5,200萬元購入上址,持貨26年,帳面賺3,588萬元,升值69%。

星展多年持續出售物業

星展銀行過去多年亦曾積極放售手持物業,銀行曾於2016年連環沽售灣仔海外銀行信託大廈巨鋪,成交價約3億元,及以約8000萬元售出大廈44個車位,套現約3.8億元。

何解銀行要不停沽舖?涉及多個原因,首先舖市回暖,因本地疫情緩和,加上「回港易」及「來港易」推行,銀行於早年買入舖位,趁目前市況先行獲利。此外,本地銀行業正處轉型,加強線上服務,走向金融科技發展,以輕資產上場,對分行舖位需求減少。加上虛擬銀行拓展來勢洶洶,傳統銀行需要資金投入發展金融科技,以抗衡並保持市佔率。所以銀行沽舖,不一定是看淡舖市。

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E8%8A%B1%E6%97%97%E9%8A%80%E8%A1%8C%E6%B2%BD%E4%B8%AD%E7%92%B0%E5%B7%A8%E8%88%96-%E9%8A%80%E8%A1%8C%E6%A5%AD%E9%80%A3%E7%92%B0%E8%B3%A3%E8%88%96%E5%95%9F%E7%A4%BA-030340898.html
另一邊廂
即係同時間有人不停買鋪啦
呢啲新聞製造恐慌
HSBC
花旗 外資 走得就走喇
租鋪咪算喇
賺夠啦 想俾其他人賺吓
你都要分清楚邊個買 邊個賣
當然銀行未必最醒嘅 不過機會大唔大先
外資行放舖
頂手係咩人唔知
咁咪知 外資銀行唔睇好
而另一面 有買家睇好

要咩人眼光 好過外資銀行
如果唔係國際巨企 我都揀信外資行
人地成堆分析師
點睇都無死錯人
7000萬減3成賣都唔係睇淡鋪市
呢間無記錯開左都耐下。。咁都唔要?。。。
走人時方便好多
你估香港既價值係基本法腐乳?
外資唔睇好既 㩒到你變返漁村仲得
此地無銀, 驚人地諗係撒資

據悉,花旗香港是次沽舖後租回,而出售物業所得資金將重投香港區,以推動業務拓展。
呢個龍頭位,賣左都租番做得幾耐得幾耐
買撚得起中環咩
中環多d平民野都好,反正而家基本上都用網上銀行
分析師唔係最高位放鋪已經係垃圾啦
錢大媽亂咁開舖, 準備搞上市前o既動作, 上左市就有得cap水, 實有傻仔買
開工第一單就上限
呢個位一於開錢大媽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞