[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (11)【首版資訊更新中】

1001 回覆
38 Like 1 Dislike
出面好多寫字post
高手雲集

玩咗鋼筆4-5年 淨寫中文 而家目前有既筆:
Sailor: 14k m尖, 21k f同m尖, 單層長刀研, 普通KOP M
Pilot: 823 m尖
Platinum: 3776 14k SF
Lamy: lamy2000, 14k m 同 f 各一
Montblanc : 前排收左枝80年代既14c 149,但感覺比較普通 (唔覺得彈同軟)似現產既149多啲,完全唔夠kop好寫
Parker: 51既鋼尖版

而家唔知買咩筆好,因為我淨係追求寫感,完全唔追求外觀,有無巴打推薦下 落到筆店唔知試邊種好,我目前最鍾意就係枝kop,希望搵到寫感比kop好,或者寫感有驚豔既筆
目前觀望名單:
Pilot 743 fa, 845, custom urushi 30號尖
Sailor cross point 雙層長刀研
Lamy 漢字尖
Montblanc: 舊筆
Visconti 23k
Parker 51金尖
Visconti 唔好亂買
上149 calligraphy
夠彈又夠hairline
之前睇鋼局話香港無曬貨,唔知而家番左貨/貨源充足未
同埋好似7千up? 好貴
有無巴打貼筆盒
可以試下aurora 刀尖、urushi 30號尖
試過graf von faber-castell 都好驚艷
支天鵝好靚
想問下意刀應該要買邊個型號?
啱先問左死亡灣話有好多型號
最左同藍白個支咩brand
我都唔係好知 拎晒出來試寫感
最左係pelikan renaissance
藍白係montblanc ludwig II
屌!我!想!要!枝!pope!50收!
大家平時會去邊到買筆同試筆?
尖東 豐原行 (最平,服務唔錯,但最細間)
中環Ink house (好似貴過豐原。但間店幾靚同睇落幾pro,貨又多,而且有ink house space比人試筆)
不過睇鋼局有人話以上兩間都係藍
仲有九龍灣 Muzepens (貴過豐原,但係facebook覆message 速度同服務抵讚)
意刀得一個型號。。係枝桿唔同咋
自膠左,原來第一頁有曬
啱先問左死亡灣,不過睇鋼局好似唔多人揀最平既筆桿talentum...
係死亡灣。。。同埋間嘢係係深水埗呀
每間鋪多既牌子唔同。我試龍筆就去inkhouse/尖東多
唔通我有意刀。又同你講咩。我果枝係玫瑰金尖意刀
一直記錯左,因為九龍灣果間Pens Museum...
咁有無話14k定18k好啲
嗱。玩寫感。可以試下玩書法尖。。。老山羊書法尖。 台灣大師兄既尖傳說唔錯 仲有陸筆都有三層。不過我未試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞