[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (11)【首版資訊更新中】

1001 回覆
38 Like 1 Dislike
歡迎來到鋼筆post,我地都係一班享受傳統書寫體驗,鍾意鋼筆、墨水、紙張變化出無限可能既巴絲打。希望大家喺分享珍藏之餘,多多交流硬筆書法,練好靚字。

以下係整合自唔同巴絲根據個人體驗而總結既基本資料Q&A:
(Credit to : finFET、糕點DNA、麻木千佳等一眾巴打)

鋼筆
常見鋼筆牌子簡介
1. 入門系列:Pilot 微笑、無印短鋼、Lamy Safari、三文堂580、kaweco
-以上多為鋼尖,價錢相宜、容易購得,而且款式較多
-寫感上差異不大,建議以貌取筆,合眼緣者即可入手

2. 日系御三家:Pilot/Platinum/Sailor
-極度多款式,寫感各異。吸墨器上墨為主
-特別款極多,樹脂/賽路路/雞尾酒/四季織/capless/木桿/銀桿...
-由鋼尖升級做金尖可嘗試:pilot 74/capless/platinum 3776/sailor 14k/21k
-寫感相較鋼尖,會更為細膩,亦會增加更多回彈
-價位 600 up (sailor 四季織最岩送囡囡
-當然亦都可以進化到namiki/長刀研

3. Aurora
-意大利筆廠,樹脂筆桿變化萬千,雕刻精美,以活塞上墨為主
-常規款以自然為主題作系列:五大洲、七大洋、太陽系、名山……
-亦有以名人為主題既限量款:達文西、但丁、切利尼、凱撒大帝……
-寫感似日系筆,摩擦明顯、筆鋒偏幼;亦有像長刀研打磨,俗稱「意刀」
-價位 3000up (品質較日筆提升不少)

4.Pelikan
-德國筆廠,活塞之王,出名在條紋及可替換筆尖
-比較多樹脂款式,五顏六色都有,筆幅較粗
-筆尖較尖及圓,比較岩寫英文,寫中文者建議ef/f
-入門m400細支膠活塞,輕手,大概1-2k (m200為鋼尖)
-進階m800/m1000 大支黃銅活塞較重手,3k up

5.Montblanc
-德國奢侈品鋼筆之王,俗稱小白花/龍/4810
-最為經典係146/149活塞款,睇岩心水再追下款式即可
-亦有144/145細size converter 款式 一樣好寫
-每年固定限量版:作家系列、藝術贊助人系列、名人系列等
-筆尖中文建議 ef/f 起跳 英文obbb
-價位3k up(去到數百萬都有)

鋼筆保養
要用鋼筆專用水性墨水 唔好用油性墨
筆平時用水清潔即可 唔好落酒精 會溶筆

有名鋼筆筆店
1. 尖東豐原行(簡稱尖東) @fengyuanpens
- 包羅萬有 幾十蚊到幾萬蚊既筆都有
-幾乎全部鋼筆牌子都齊哂
-比較細間墨同紙無咁齊同難搵少少

2.中環ink house(又名墨水屋) @inkhousehongkong
-墨比較多 比較modern
-筆類比尖東少 但有更多高手向既時繪
-買墨同紙比較方便 試寫都方便

3. 深水埗muze pens (又名死亡灣) @muzepens
-有兩層高 極度方便入坑睇筆睇墨
-比以上兩間既筆店新 亦都方便可以維修
-感覺比較輕鬆

4.中環合昌
-最細間既筆店 但都好齊筆
-主打中環客 比較適合商務客
-新手唔建議呢間

網上商店極齊全(劇毒)就要數台灣小品雅集
https://www.tylee.tw/

墨水
千變萬化既墨水都係玩鋼筆既一大樂趣
由基礎既sailor 極黑、青墨;墨堤硯黑;萬寶龍淨色墨
到各種色彩如taccia、四季織、色彩雫;
閃粉墨如J. Herbin,甚至自己調色,無不令人眼花撩亂

墨水概覽(ink review)分享:
https://mountainofink.com/
@paklam_penmanship

紙張
好筆、好墨,亦要配好紙。普通打印紙太薄,用鋼筆容易透底、化墨,甚至寫穿張紙。
因此,適合鋼筆書寫既紙都係不可或缺的

高質紙品牌:
rodia, kakuyo, muji, logical prime, tomo river
以上介紹既筆店有售

巴川紙:
日本巴川紙係玩筆不得不嘗試既紙,其紙極薄、順滑,但卻可以停留住墨水唔化
而且配合某d 墨水,甚至能夠出sheen,令墨水變化再多一個層次
可謂係必定要嘗試既紙張

中文硬筆書法
Q:硬筆書法點入門好?
A:所有書法問題一律建議臨帖。帖子推薦如下:
鍾意王羲之風格:
褚遂良《雁塔聖教序》(文物出版社)、《倪寬贊》
趙孟頫《膽巴碑》、《千字文》、《赤壁賦》、《洛神賦》⋯⋯
王羲之《集字聖教序》、《蘭亭集序》

鍾意小楷風格:
《靈飛經》、文徵明、黃庭堅小楷(集見於《小楷名品》)

進階:
歐陽詢、李北海、米芾、蘇軾、兩漢魏晉碑帖等…

Q:今人硬筆書法字帖,例如葉曄、驚鴻一撇、黃柱河值唔值得學?
A:要學就學最好,今人手字遠遠及唔上古人字帖沉澱千年既審美;但如果只係求其想改善下手字,唔想踏入書法呢個專業領域,請隨便揀你鍾意既字帖。

Q:有咩硬筆書法channel/page/教程?
A:Youtube 陳國昭老師/FB group 陳國昭創作專欄/IG sillyfish_yuyu 愚魚/陳忠健書法教學資料庫

Q:硬筆書法靚字IG?
A:目前台灣硬筆書法家水準較高,值得欣賞:
@sillyfish_yuyu 愚魚;@ohyayeh 葉曄;@totototoby6666 Toby;@yaoting1226 寫字布耀霆;@kiwi_write_here Kiwi;@galagalahong_writing 嘎啦嘎啦洪;@calligraphyhong 驚鴻一瞥
首版資訊有賴大家幫手集思廣益更新
邊把用來殺人就手D
一放工返黎就見到有更新
好滾動
伸手留名
先貼為敬

筆:MB 小王子146 F nib
墨:Pelikan Smoky Quartz
紙:MB
字:行楷

要求入門系列加番Platinum preppy
巴打仲有冇窿路搵到小王子146?
無啦,淘寶閑魚ebay,都係呢d 地方
如果鐘意 retractable pen
技術上 最成熟係咪pilot?
留個名先
我自己係揀咗pilot,
如果budget再鬆啲嘅可能Lamy Dialog3都係不錯嘅選擇。

Platinum我就不予考慮喇

Pilot capless木桿 點睇?
本身枝筆重唔重? 鐘意聚手d既筆

知唔知香港邊度有得買呢set 物外 ystudio ? 想試寫下佢個尖
最就腳深水埗,logon都有
感謝
佢個尖好似係普通德國代工廠尖?
普通德尖好似有啲貴 但我好鍾意個座 想要番支放公司枱頭 得閒寫下 唔洗下下扭 個樣又靚

不過我成日出 ssp 好似唔見有
我未深查過 見個尖同無印個支鋼筆所用嘅筆頭幾似logon我見係紅版多,唔係幾記得黑版有冇
粗用紙嚟講強推double A 影印紙
我都推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞