[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(43)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
呢邊Po推得勁快無睇一排miss 左好多

好奇一問一樓推薦個道2k-5k歸係同一類係因為級數差唔多?但2k-4K都已經差成倍

如果呢個range 入面中意openback
x65/HD600算唔算係好選擇?
耳牛又要配amp又好少一個地方試得晒有少少難搞
有邊度唔明?
好奇一問一樓推薦個道2k-5k歸係同一類係因為級數差唔多?但2k-4K都已經差成倍

其實係選擇唔多,分太細冇意思
質素我覺得差唔多level
sr80直插電腦都得
個人鐘意SR125多啲
zen dac好大底噪,而且而家冇os volume control
2000蚊可以係美馬買到sr225/325,grado入門款而家得pizza盒,係美馬順便買多個hard case
不過要留意既係hd6系同sr系列個佩戴感都係好差
大家點樣避免啲開放式耳機積塵….尤其好似empyrean外露單元嗰啲
如果買can但唔另外買dac
係咪一定冇有齊dac同amp嘅zen dac咁好

功能上zen dac 有解碼,zen can 冇
不過zen dac 個headphone out就差過zen can

耳牛+zen can vs 耳牛+zen dac

呢個要出去試下比較下
我諗我會揀zen dac

zen dac 雖然有底燥,但HD6xx 300 ohm 咁高阻抗應該聽唔到
HD58x都應該冇問題

Grado 聽rock我未試過,不過有巴打推介
senn 記有HD58x岩用
放入盒
高抗咀聽唔到底噪,不過較音量都係會有電流聲
不過唔知而家V2有冇改善
放入櫃
想換 amp, Singxer SA-1 定儲多幾個月 Burson Soloist 好
定係再儲多啲 Conductor 3XP 好
soloist 好聲 但係有少少底噪 用低靈敏度耳機小心
想換 amp, Singxer SA-1 定儲多幾個月 Burson Soloist 好
soloist 好聲 但係有少少底噪 用高靈敏度耳機小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞