[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(43)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
agger
今晚攞出黎撚撚佢
洗唔洗買支神油捽吓條頸
唔洗捽都硬

返工返到硬哂軚
6xx + player 會比手機好既,慢慢再買部amp
其實主要係比部amp HD6xx好d
當然如果用AP80 pro 就冇好結果
又或者你用電話駁hip dac又得
玩耳牛唔太建議dap直推 因為之後都係會唔滿意想加amp
[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(29)
https://lih.kg/aLDpBxV
其實計音量嚟講 iphone都夠推800s大聲到破壞聽力嘅程度 但係音響就係有好多儀器測唔到嘅改變 好似低音嘅punch/動態 我同fd試過volume match咗abx對比headphone amp同埋dap直推 都聽到有分別 所以headfi呢d嘢真係冇得講 我信科學都冇得唔用d"玄學”嘅嘢去解釋
所有野都應該有得解,視乎有冇用岩方法同工具去解
耳機黎講 聲場/分析力/動態 呢d真係比較難用graph/fr去定奪 如果有人搵到數據同佢地之間個關係 headfi 應該會有大進步
你有無source/手機播歌? 其實千五蚊部ifi zen can推6xx 效果應該好多大部分dap直推 就算係用手機直出line in 或者加隻jer仔出4.4入zen can 都得
其實有,你睇返post 頭個frequency response 同聽感關系圖
仲有其他工具, e.g. 瀑布圖
Final audio 都講過做A8000係用左佢地新開發既理論模型去量化音質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞