[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(43)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
rip碟機使唔使腳釘
會反覆read, 咁加咗係咪都無乜用
冇釘服用d重野壓住都得
依個youtuber講古典好深入淺出

用緊schiit既magni+modi+DT990, 筆直$3000想盲狙隻close back有冇好建議
tago t3-01, 不過4千幾
msr7b?
有990就玩下啲有味啲 MEZE99
如果我用iPad Pro USB Type-C直接駁iFi ZEN DAC V2,可唔可以做到跳過SRC?同埋部DAC都應該會用嚟駁電腦,推Sony IER-M9會唔會有所謂唔夠推嘅情況?
推Sony IER-M9會唔會有所謂唔夠推嘅情況?

數據上唔會唔夠,我擔心你會聽到底燥,買埋iEMatch就冇問題
底噪係咪插咗耳機之後會聽到嘅雜聲?同埋iEMatch呢條jer仔駁落個DAC度會有咩幫助?我自己本來係諗住可以用ZEN DAC V2個4.4輸出駁Sony IER-M9
底噪係咪插咗耳機之後會聽到嘅雜聲?

yes
同埋iEMatch呢條jer仔駁落個DAC度會有咩幫助?

幫你隻機加阻抗,禁低個底燥
唔用都得,可能冇事既,有底燥就要troubleshoot 一大輪都唔一定解決到
iEMatch 本身support balance,不過你要夾轉插
底燥有幾嚴重就試過先知
底燥有幾嚴重就試過先知

即係實際層面嚟講要買晒兩樣喺手,自己實測聽唔聽得出底噪先至再決定使唔使買多條jer嚟搞搞佢?
巴打未買m9?
有的話去鋪頭試下zen dac 就知岩唔岩/大唔大底燥
未有m9的話,如果你確定m9係你心水,咁你買黎用player 聽又得
iem 唔需要下下上枱機,好少大力出奇蹟
我未買M9,但係去Sony試過駁NW-ZX507聽,係啱心水嘅,ZEN DAC只係用嚟駁電腦嗰陣都可以有4.4mm輸出同埋駁iPad Pro用住先,以後應該會買ZX507嘅下一代用
或者調轉,買zx300,可以駁電腦做dac,雖然睇片會有delay

巴打可以買咗zx507+ m9先,電腦dac慢慢諗唔遲,有m9又可以試下Zen dac夾落大唔大底燥

其實唔一定要4.4, 3.5夠力的話一樣ok
我見Sony NW-ZX系列係兩年更新一次,咁ZX507係2019年出,呢個系列始終係Android嘢,有新買新會好啲,同埋如果我要直接買player + M9就未夠budget住

巴打試過其他,覺得sony最岩?
打算用m9入坑還是upgrade?
有試過其他牌子,平時用開Sony WF-1000XM3,都係覺得Sony最順耳,諗住M9入坑一步到位
I see
咁你的確冇乜選擇
如果budget有限,我覺得唔怕delay就zx300 + m9好d
有錢就買咗m9先,再試下Zen dac啱唔啱
3.5一樣聽得,唔洗追求balance
當然zx300就用唔到streaming
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞