油卡/入油折扣討論區19[窮撚/新手專區]油價彈弓準備釋放

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
上一個post:
https://lih.kg/2674518
利申先:並非任何油卡agent,資料唔係100%完整。

現時香港有5大油公司,基本上油價都係一樣,一般都只係靠油卡同油券提供優惠。以下為小弟已知嘅油卡資料:

Shell:
現金卡:普通Shell Bonus Card (黃色)每L -$0.9。港島區2200後-$3.0。(冇分儲+冇得用油券)
更新1:而家逢星期一同四都有-$3.0 不可配合油券使用
港島區宵夜油(10pm-6am)-$3.0 分都冇得儲 不可配合油券使用
更新2:現有新的bonus card (深灰)可經agent申請,每L -$3.0,可儲分,不可用券。因agent聲稱資料要4個月內未曾使用黃卡。建議如未申請黃卡,可直接申請深灰bonus card,收卡後可再到油站取黃卡開新戶口。
更新3: AE白金卡450回65配合灰卡 利用 V-Power 星期六三倍分 可以減到$7.09(換v-power計法)至$7.67(兌50分計法)

Esso:
現金卡:基本Smiles卡-$1.6,可以配油劵用,逢星期二同星期五(有機會改)做-$2.x重點係儲積分可以直接用嚟入正價油。但要注意優惠呢兩日一般較多車去入,所以有機會要排隊。特惠日不可配合油券使用
執笠卡: -$3.4 至 -$3.6不等, 平時無得申請, 有油站就快執笠關門大吉時先接受現場申請. 基本上係一張團體Smiles卡, 有得儲分.
Esso App:每個月都會畀呢d券 (減~$5)

加得快:
現金卡(JoyFuel Card): -$0.9。Walk-in就拎到或者銀行信用卡減九毫。可以配搭油劵用。
星期六優惠增至$2.4(間中去到$3.0)、不可配合油券使用
金泡泡(JoyFuel VIP Card): -$3.0
星期五六日滙豐卡-$3.6 不可配合油卡油券
私人能源卡(紅卡):-$2.8,與agent 卡唔同,紅卡係油公司自己出,較為有保障,另外佢最特別係可以配合油券用。我見過有入$400 送$50/$55/$60/$70油。結合紅卡優惠,每L-$5.0蚊以上

貴油用$500送$80券可以減$5.3
喺油站拎form(會有油站chop) 要copy牌簿(張卡跟車牌no.) 收入文件 住址證明 同銀行戶口no.做DDA (填錯戶口no.過唔到數會lock戶口 要畀按金解bam)
可以自己畀油站職員收集 可以自己寄 最後都係去返雪佛龍office處理
一般需要超過一個月處理先會寄卡返去你地址 每個月中過數前可以揀用信用卡找數
經caltex網站申請嗰張能源卡垃圾嚟 唔好中伏

支硬化:
唔同站唔同折扣 常見$4.x 夜晚指定時間有優惠 配合X-Card可以減$5.x
🚮
🚮
🚮

支石油:
唔同站唔同折扣 常見$4.x 限時限站優惠可以減$5.x 油券不可配合其他優惠
🚮
🚮
🚮

FAQ:

Q:現金卡有咩好/壞處?
A:現金卡一般折扣較低。但由於每次用現金/信用卡結,可以免除被收多錢風險,亦可以儲信用卡積分。而大部份現金卡都可以儲分

Q: Agent 卡點解折扣特別高?申請好唔好
A: 一般Agent 同油公司簽咗合約,Agent 每月要包銷一定數量油,所以佢透過其他車幫手消費,再賺中間差額。

雖然折扣額高,但有唔少潛在風險,例如申請時需要提交大量個人資料,例如銀行戶口號碼/信用卡號碼,曾經有Agent 非法盜用卡資料同個人資料。另外佢個折扣額可以隨時更改,可能到你收到月結單,畀人收咗費先發現折扣額變咗或者收咗手續費。

Q: 入貴油好唔好,分別喺邊?
A: 貴油同平油主要係添加劑不同,兩者辛烷值都係一樣98。有研究話貴油平油里數個表現都一樣。小弟用過貴油,感覺上轉數上得快少少,機頭又好似靜少少但我分唔到係咪心理反應。總之貴油的確好過平油,值唔值就見仁見智。

Q:有啲巴打話佢張卡減到3蚊甚至4蚊,點申請?
A: 的確有啲油卡折扣特別高,但唔係一般人可以申請,佢地多數係公司卡,例如地鐵卡,Uber Card 等。

以上資料由Post 17抄出黎,配合油價調整同會然update作出少量修改

https://oil-price.consumer.org.hk/tc/today-discount
消委會跟雙支限站優惠係幾貼
會介紹埋shell caltex 同esso嘅信用卡優惠 同限時優惠
特別油卡同儲分類嘅嘢佢就唔會講
https://oil-price.consumer.org.hk/tc/calculator
數口唔精嘅巴打可以用佢個計數機
一係可以用唔同巴打提供嘅excel / google doc嚟計
Lm
lm
報告樓主,其實良心小店琴日已經釋出咗彈弓,下次副topic俾少少創意
上星期打爆咗
而家無揸車返工,可以兩個月先入一次
我又喺企咗喺入2槍嘅邊皮位

入一槍過2日就加價,入2槍又怕上次咁蝕1升

我早幾日見得翻四分之一缸,就入住$400先,轉頭又加過
用到盡我都應該入到兩槍$400,不過費時搏
幫手諗下
1001再算
牌價準備破20蚊
油魔已經成功迫我今日買咗部十蚊嘅i3代步……
師兄咁睇唔開...
香港地代步應該epower 啱洗啲
每個月入3200蚊油夠供多部i3有突
利申:村屋,門口差
https://youtu.be/y6ImYJjcqCA
啲電咁渣 二手有無市場
有私家叉先係皇道
我呢啲市區撚都係用 epower 好啲
我買部仲有155km 同電有保
屋企有得充電就點玩都得啦
當佢iphone咁每日返屋企就充電
又會咁得意1500分換50$仲抵過4000分換150既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞