其他公司出緊摺機, 出名創新既Apple仲係加120 hz

430 回覆
198 Like 59 Dislike
老人家鍾意摺埋就閂機
冇乜用 多數人都係ig拍下story
咩prores 佢地都唔知乜黎
如果係專業人 唔會用手機拍啦
打埋個Pro Max囉
12開始有啦
Ifan 唔會諗到成部iPhone 都係其他廠出嘅嘢
明明11月仲有一場
呢樣真係駁唔到
明明係拎其他廠1,2年前既舊科技黎用
就因為你APPLE自己未用到,就包裝做咩最新科技大upgrade 超級提升
dllm唔係因為想繼續用ios真係轉會無咁嬲
我指iphone 姐
macbook imac 又另一回事
咁又唔會
利申拍開片,12 pro 已經拎咗嚟拍行路shot嘅機
13pro 有埋 pro res 個後製空間仲大
咁apple何嘗唔係software敢試?hardware黎講cpu無試新野咩?
cmos:sony
mon:samsung
5g modem:鳩通
icloud:amazon/google cloud
大部份同意
但電子野唔係sensor/ panel 一樣
個outcome 就一樣
就好似2個廚師用同一堆料都係唔同味道
加左好多好多野落去
even 係 RAW 都可以唔同
個個都做kol咩,只能夠講有好過好,但用唔著。
不過ifan俾垃圾佢地都買
IOS,生態圈,airdrops,security
咁樓主講既摺機多數人又會用咩
笑咗 拍戲真係會用i phone?
攞個奧斯卡導演同你講話i phone= film makin 你就信
佢哋拍嗰條demo 搵人打燈 搞道具啲錢貴嗰部iphone幾十倍
講緊商業製作冇用

去到普通休閒用戶
你話佢哋忽略個升級
講真個升級對佢有意義咩 po ig snapchat
手機睇到幾百萬像素同埋色差嘅分別?
你同佢講edit 到dolby vision 佢鬼知你噏乜咩
最多咪覺得好勁好勁 蛋糕勁夠唔夠吸引先

之前iphone 多個廣角鏡
直接話到畀消費者知有咩新feature 亦夠吸引

而家i phone 13 提升嘅位係消費者冇興趣知
一係了解嘅用戶覺得佢冇撚用
摺機個動作會上癮
講真
我影開野 拍開野
apple 吹到點叻都唔夠我搵食堆野黎
當然佢將好多好似好pro既野塞入左iphone
同簡單左成個flow 對普通人係有吸引力
但我係想apple 有break-though 既野
係有一種 見到會wow 既野
以前apple 真係比到多
eg 當年slim imac/ ipod
依家iphone 年年都係換個cpu 同鏡頭
真係太悶
笑咗 拍戲真係會用i phone? 攞個奧斯卡導演同你講話i phone= film making 你就信
佢哋拍嗰條demo 搵人打燈 搞道具啲錢貴嗰部iphone幾十倍
講緊商業製作冇用

去到普通休閒用戶
你話佢哋忽略個升級
講真個升級對佢有意義咩 po ig snapchat
手機睇到幾百萬像素同埋色差嘅分別?
你同佢講edit 到dolby vision 佢鬼知你噏乜咩
最多咪覺得好勁好勁 但夠唔夠吸引先

之前iphone 多個廣角鏡
直接話到畀消費者知有咩新feature 亦夠吸引

而家i phone 13 提升嘅位係消費者冇興趣知
一係了解嘅用戶覺得佢冇撚用
冇獨家野又有人岀黎話唔夠創新/領先
有獨家野又有人岀黎話呢啲嘢大部分人都冇用

創新就唔會係大部分人都有用啦
諗起當年班垃圾3C youtuber拍片吹到可以用專業配件拍片話咩可以取替到相機拍片拍戲
最後個個咪又係用Sony機繼續拍vlog
Iphone 影相係畀人拎嚟擺上IG打下飛機都仲得

但講到做嘢 係冇可能用iphone
剩係zoom後質素同景深大光圈都收晒iphone皮
唔好畀個19廣告大到啦 業界冇人真係拎iphone拍電影㗎
拍下vlog同試當真就得
如果日光日白拍啲運動野,iPhone 的確幾方便
如果要用video 機拍又要加一堆stabilizer 重撚到仆街
如果iPhone 做到嘅野都會用iPhone 去做
你拎拍電影嚟講真係冇得講
拍電影嘅話Sony A7siii, canon r5, lumix全部都係Shit
屏下指紋?
屏下鏡頭?
Type C?
瀏海?
是但嗡iPhone都一大堆進步空間
全息投影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞